96-річний Герой Радянського Союзу Василь Батеха став Почесним громадянином Сум П…

96-річний Герой Радянського Союзу Василь Батеха став Почесним громадянином Сум
Прийняли рішення присвоїти почесне звання генерал-майору у відставці Герою Радянського Союзу Василю Афанасійовичу Батесі депутати Сумської міськради за ініціативи керівників підприємств і організацій міста. Мер Сум урочисто вручив ветерану відповідне посвідчення і колар (нагрудний знак).
96-річний Василь Батеха – єдиний Герой Радянського Союзу, який нині проживає на Сумщині. Він народився у 1919 році в Глухівському районі. В 20 років розпочав службу в армії. Звання Героя ветерану присвоїли за зразкове виконання завдань командування під час форсування Дніпра, де він командував ротою протитанкових рушниць у складі 282 гвардійського стрілецького полку 92 стрілецької дивізії.
Гвардії лейтенант Василь Батеха в кінці вересня 1943 року, діючи в передовому пересувному загоні, вивів роту до Дніпра, південніше Кременчука. 28 вересня, знищивши противника, висадився на острові поблизу сіл Деріївка і Куцеволовка (Онуфрієвський район Кіровоградської області). 30 вересня рота форсувала Дніпро, захопила плацдарм і утримувала його, забезпечуючи переправу головних сил полку. Не зважаючи на поранення, офіцер не покинув поля бою.
У боях за визволення України Василь Батеха був поранений двічі. На війні був з серпня 1941 року і до її завершення. У 1942 році закінчив Буйнакське військове піхотне училище. Воював на Південно-Західному, Північно-Кавказькому, Степовому і 3 Українському фронтах, брав участь в обороні Києва, Моздока, в Курській битві, форсуванні Дніпра.
Після війни ветеран продовжив службу в армії й звільнився у запас в званні полковника. З 2004 року – генерал-майор у відставці.
Нагороджений медаллю “Золота Зірка” Героя Радянського Союзу, орденами Леніна, Вітчизняної війни, Червона Зірка, “Знак Пошани” та багатьма медалями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *