З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення на території Меморіального компле…

З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення на території Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років” відбувся концерт “Голос героїв” та меморіально-мистецька акція “Перша хвилина миру”. У заходах взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, ветерани Другої світової війни, які воювали в лавах Червоної армії та Української Повстанської Армії, військові – учасники АТО та інші почесні гості.
Урочистості розпочав Президент України Петро Порошенко рядками з вірша “Два кольори мої, два кольори”. Також на початку виступу він звернув увагу присутніх на монумент “Батьківщина-мати”, який відомий руфер Мустанг зі своїми колегами прикрасив вінком із червоних маків.
– Червоні з чорним маки, які є міжнародним символом пам’яті про загиблих у війнах, сьогодні стали й українським символом пам’яті. Червоні з чорним маки – біля серця кожного з нас, тут присутніх. І завтра наша країна і ми з вами традиційно святкуватимемо День перемоги над нацизмом, бо ми є народ-переможець, – сказав Президент.
За його словами, сьогодні Україна вперше в європейському форматі відзначає День пам’яті та примирення і дивиться на власну історію, нарешті, своїми очима, а не крізь московські окуляри.
– Протягом довгих шести років Другої світової війни сотні мільйонів людей в десятках країнах мріяли про першу хвилину миру, яка настала 8 травня рівно 70 років тому, – зазначив Петро Порошенко. – Про таку хвилину мріємо і ми з вами. Вона настане, в Україні знову запанує мир. Я обіцяю робити для цього все можливе, і неможливе теж. Не сумніваюся, що ми переможемо, адже захищаємо свою рідну українську землю. Донбас буде звільнено від окупантів так само як і Крим.
Президент також підкреслив, що ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом і використовувати її для своєї імперської політики, тим більше щодо України. Перемога 1945 року – спільне досягнення всього прогресивного людства, антигітлерівської коаліції і народів колишнього Радянського Союзу.
Далі перед учасниками акції виступили “Піккардійська терція”, дует “Тельнюк: Сестри”, гурт “KOZAK SYSTEM”, Заслужений академічний Ансамбль пісні й танцю Збройних Сил України, Ансамбль імені Вірського та інші.
А о 23:01 один із ведучих оголосив “Першу хвилину миру”: “Ми перестали боятись. 8 травня 1945 року. Берлін, Німеччина, на годиннику 23.00, висихають останні краплі чорнил, вилітають останні кулі зі стволів, – Третій рейх капітулював. Нацизм переможено. Чорна хмара, що охопила всю Європу нарешті розвіялася. Починається перша хвилина миру і всіх наших героїв ми пам’ятаємо і вшановуємо хвилиною мовчання”.
Після цього в небо запустили кульки зі світодіодами – “Маки пам’яті”. Їх кількість дорівнювала кількості днів скільки тривала Друга світова війна. А на завершення, всі хто цього вечора зібрались в Меморіальному комплексі “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років” хором заспівали Гімн України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *