Національний банк підтримує надання Урядові України права запровадити мораторій…

Національний банк підтримує надання Урядові України права запровадити мораторій на виплати зовнішніх боргів

Національний банк України підтримує прийняття Закону щодо надання Кабінету Міністрів України права у разі необхідності припинити виплати по комерційних зовнішніх боргах держави.

Надання такого права Урядові України не створює будь-яких передумов для порушення стабільності фінансового ринку, зокрема банківської системи країни або її валютного курсу.

Важливо, що закон лише надає Урядові право у разі необхідності скористатися можливістю припинити виплати по комерційних зовнішніх боргах держави, однак не зобов’язує його до цього. Таким чином, закон може і не набути свого практичного застосування у разі позитивного перебігу перемовин із кредиторами.

Більше того, такий законодавчий акт завжди має бути присутнім у загальному арсеналі заходів зі стабілізації ситуації на ринку будь-якої держави. Адже таким чином забезпечується економічна безпека держави, захист суспільних інтересів та інтересів держави у зв’язку з погашенням й обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу.

Нагадаємо, 11 березня 2015 року Рада директорів МВФ схвалила програму розширеного фінансування Механізм Розширеного Кредитування, умовами якої, серед іншого, передбачене зобов’язання України щодо досягнення показників боргу.

Сьогодні тривають переговори з власниками боргових зобов’язань для досягнення домовленостей прийнятного рівня боргового навантаження та обслуговування боргу, як зазначено в програмі з МВФ.

Національний банк України сподівається та очікує на успішне завершення переговорів та виконання таким чином вимог МВФ у повному обсязі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *