Сьогодні, 19 травня, ВРУ прийняла за основу законопроект про внесення змін до де…

Сьогодні, 19 травня, ВРУ прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстраційний номер 2742).
Законопроект з трибуни Верховної ради України доповідав перший заступник Голови Національного банку Олександр Писарук.
За його словами, ухвалення цього проекту закону дозволить вивести роботу регулятора на якісно новий рівень ефективності. Адже незалежність центрального банку у реалізації грошово-кредитної політики та реальна законодавчо закріплена можливість регулятора визначати та реалізувати власну монетарну політику – це необхідна умова якісного виконання ним своїх функцій.
Принципові зміни стосуються двох аспектів діяльності – це, зокрема, незалежності Національного банку України як регулятора та трансформації системи управління установою з метою підвищення її дієвості.
«Ми не вимагаємо надання регулятору непритаманних прав чи нових інструментів впливу. Ухвалення цього структурно важливого законопроекту – це перший важливий крок на шляху до посилення незалежності регулятора, що є вимогою ключового кредитора України – Міжнародного валютного фонду. По-перше, мова йде про встановлення фінансової незалежності Національного банку України та посилення внутрішнього аудиту в Національному банку. По-друге, законопроект стосується якісних перебудов в роботі Правління та Ради Національного банку України», – зазначив Олександр Писарук.
Також він додав, що представлений законопроект враховує не тільки об’єктивні реалії України та вимоги МВФ, а й досвід країн з ефективними центробанками, які мають у арсеналі дієві механізми монетарної політики, що спроможні підтримувати фінансову стабільність в державі та спрямовувати грошово-кредитний ринок на розвиток економіки.
Олександр Писарук подякував народним депутатам за законодавчу підтримку ряду важливих питань. Зокрема, на законодавчому рівні посилено контроль за операціями банків з пов’язаними особами, удосконалено процедури розкриття кінцевих власників банків, посилено відповідальність менеджменту та власників банків за результати діяльності їх фінансових установ.

Довідка. Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстр. 2742) передбачено посилення наглядових повноважень Ради Національного банку України, зокрема, у проведенні внутрішнього аудиту та здійсненні контролю за ризиками. Передбачене скорочення кількості членів Ради – до 9 осіб, та встановлення винагороди за виконання членами Ради своїх функцій. Також передбачене скорочення кількості членів Правління Національного банку України – до 6 осіб, включаючи Голову Національного банку України. Правління Національного банку України завдяки змінам перетвориться на колегіальний орган з рівним правами усіх членів. Для більш оперативного прийняття рішень за окремими напрямками роботи центробанку будуть створені спеціальні Комітети, яким будуть делеговані окремі повноваження Правління. Важливою новелою законопроекту є ліквідація неприпустимої норми, яка дозволяє одночасне звільнення усіх членів Ради та Правління і робить центробанк практично недієздатним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *