ЄС надав Україні 1,8 млрд. євро в рамках третьої програми макрофінансової допомо…

ЄС надав Україні 1,8 млрд. євро в рамках третьої програми макрофінансової допомоги

У рамках Cаміту країн “Східного партнерства” між Україною і ЄС сьогодні підписані Меморандум про взаєморозуміння та Кредитна угода щодо надання нашій державі чергового пакета макрофінансової допомоги.
Йдеться про виділення Україні третьої програми макрофінансової допомоги в розмірі 1,8 млрд. євро з метою стабілізації ситуації в країні.
З українського боку документи підписали Міністр фінансів України Наталія Яресько та Голова Національного банку України Валерія Гонтарева.
“Для України підтримка з боку ЄС завжди була і залишається надзвичайно важливою. – зауважила Валерія Гонтарева. – Кошти, отримані в рамках цієї програми, є частиною розширеного пакета фінансової підтримки, що надається Україні міжнародними фінансовими інституціями і двосторонніми донорами, та, безумовно, стануть суттєвим вкладом в укріплення зовнішньої позиції України, збалансування бюджету та впровадження економічних реформ. Водночас, це потужний сигнал довіри до України, як до інституційного позичальника та претендента на подальшу інтеграцію з ЄС”.
Нагадаємо, що ЄС затверджено три програми підтримки України в рамках макрофінансової допомоги на загальну суму 3,41 млрд. євро, фінансування за першою і другою програмами якої Україна уже отримала.
Кошти третього пакета макрофінансової допомоги надходитимуть трьома траншами (два по 600 млн. євро у 2015 році та один 600 млн. євро у 2016 році), розміри та умови надання яких визначено в Меморандумі про взаєморозуміння.
Перший транш наша країни може отримати в другій половині червня 2015 року після ратифікації Верховною Радою України договірних документів та затвердження Радою директорів МВФ результатів першого перегляду програми розширеного фінансування EFF.
“Ми усвідомлюємо всі зобов’язання, взяті Україною перед міжнародними інвесторами. Усі вони тісно корелюють із тими завданнями, які ми поставили перед собою. Їх виконання для України – це стратегічний орієнтир, – підкреслила Голова Національного банку України Валерія Гонтерева.
Відповідно до Меморандуму однією з умов отримання другого траншу є прийняття Національним банком України положення, яке визначить критерії для визначення операцій з пов’язаними особами.
Так Правління Національного банку України 12.05.2015 прийняло постанову № 315 “Про затвердження Положення про визначення пов’язаних з банком осіб”, у якому зокрема визначено порядок подання банками інформації регулятору про пов’язаних із банком осіб, а також ознаки, за наявності яких регулятор має право визначати фізичних та юридичних осіб такими, що є пов’язаними з банком особами.
Умовою отримання третього траншу в частині реформування фінансового сектору є створення центрального кредитного реєстру з метою покращення оцінки банками кредитного ризику і зниження в середньостроковій перспективі частки проблемних кредитів. Наразі Національний банк України проводить роботу у цьому напрямі.
Виділення другого та третього траншів відбуватиметься не раніше ніж через три місяці після виділення попереднього траншу та в разі позитивного висновку Європейською Комісією визначених Меморандумом заходів структурних реформ та задовільного виконання Програми розширеного фінансування EFF з МВФ.
“Ми високо цінуємо підтримку міжнародної спільноти, а також вдячні всім інвесторам і донорам, які вірять в те, що ми робимо, і сприяють здійсненню інституційних реформ в Україні”, – додала Валерія Гонтарева.

Довідково.
Макрофінансова допомога, що надається країні на термін до 15 років, є винятковим фінансовим інструментом ЄС для стабілізації фінансово-економічної системи. Цей інструмент доступний країнам – партнерам ЄС, у яких виникли проблеми з платіжним балансом, та доповнює фінансову допомогу, що надається країні МВФ.
Договірною основою надання макрофінансової допомоги є Меморандум про взаєморозуміння та Кредитна угода між країною-отримувачем та ЄС.
Меморандум про взаєморозуміння визначає передумови виділення коштів кожного траншу допомоги, а Кредитна угода – технічні особливості надання позикових коштів.
Центральний банк країни зазвичай виступає агентом країни-позичальника та відкриває рахунок у євро, на який перераховуватимуться кошти відповідних траншів макрофінансової допомоги ЄС.
Відсоткова ставка визначається під час виходу Європейської Комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією самою кредитною ставкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *