Олег Чурій, Заступник голови НБУ (на фото крайній праворуч), на Четвертому шведс…

Олег Чурій, Заступник голови НБУ (на фото крайній праворуч), на Четвертому шведсько-українському бізнес-форумі:

“Коли півроку тому я прийшов на роботу до Національного банку України, спостерігалася тотальна криза довіри населення та бізнесу до банківської системи і національної валюти. У лютому-березні курс гривні сягав 33-35 грн за долар. Як тимчасові заходи нами було введено дійсно жорсткі адміністративні обмеження задля стабілізації курсу гривні. Ми також активно проводимо чистку банківського сектора від неплатоспроможних, схемних та кептивних банків.

Результати цієї роботи ми бачимо вже зараз: курс гривні стабілізований на рівні 21-22 грн/дол., до банківської системи повертаються гроші населення вже третій місяць поспіль.
Тому ми почали лібералізацію валютного та грошового ринків. З 4 червня послаблені деякі обмеження, які вже позитивно вплинули на український бізнес. Але ми розуміємо, що послаблення цих обмежень недостатньо, тому ми однозначно продовжимо цей процес».

Відповідаючи на питання шведського бізнесу, коли можна чекати на повне зняття обмежень на валютному ринку, Чурій сказав, що НБУ рухається у цьому питанні згідно з дорожньою картою реформ, розробленої разом із МВФ та у разі подальшої стабілізації ринку, обмеження будуть поступово зняті. «Ми відданні ліберальним цінностям і наша глобальна мета – це цінова стабільність у країні та здорова банківська система», – зазначив Чурій.

Він також нагадав про кардинальну реорганізацію Нацбанку як державної установи. Мета НБУ – не просто значно скоротити чисельність працівників, а трансформувати Нацбанк у сучасний і розвинений центральний банк, який стане найбільш привабливим місцем роботи на фінансовому ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *