#пресреліз Національний банк вітає набуття чинності закону щодо строкових депози…

#пресреліз Національний банк вітає набуття чинності закону щодо строкових депозитів і ще раз нагадує, що його норми стосуються лише новоукладених депозитних договорів

Відсьогодні вступають в дію нові правила повернення вкладів за новоукладеними депозитними договорами. Дані зміни впроваджуються згідно з Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів”, який був прийнятий Верховною Радою України 14 травня.
Нові правила надають вкладнику право вибору чітко визначеного типу договору вкладу – «строковий» чи «на вимогу». При цьому відтепер дострокове повернення строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом можливе виключно у випадку, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Видача вкладу або його частини за першою вимогою можлива лише за договором банківського вкладу «на вимогу».
При цьому Національний банк України наголошує, що дана норма стосується лише договорів банківського строкового вкладу, укладених після набуття чинності Закону.
«Прийняття цього закону – це win-win ситуація. Такі зміни дозволять фізичним особам більш ефективно управляти власними заощадженнями та інвестиціями. У свою чергу, це зменшить ризики банківської системи завдяки урегулюванню механізму повернення строкових депозитів. НБУ дуже розраховує, що банки швидко внесуть зміни в свої операційні системи, щоб вже найближчим часом пропонувати ці два типи депозитів населенню, а співробітники банків будуть займатися підвищенням фінансової грамотності своїх клієнтів для допомоги їм у пошуку найбільш адекватного варіанту фінансового планування, так як відтепер кожен з вкладів матиме більш чітке спрямування – строкового накопичення чи надійного збереження з постійним доступом до коштів», – пояснив заступник Голови НБУ Владислав Рашкован.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *