Під час сьогоднішної конференції Ukrainian Investment Day за участю іноземних ін…

Під час сьогоднішної конференції Ukrainian Investment Day за участю іноземних інвесторів, яка відбулась у Нью-Йорку, у своєму відео-зверненні Голова Національного банку України Валерія Гонтарева розповила про ті заходи та досягнення, які НБУ вдалось зробити під її головуванням протягом року.

Перш за все, Гонтарева подякувала Верховній Раді України, яка вчора проголосувала закони про незалежність НБУ. «Це переможний результат спільної з Парламентом та Міжнародним валютним фондом праці довжиною у рік і наш черговий рішучий крок на шляху до Європейського Союзу», – зазначила вона.

Під час своєї 10-хвилинної промови пані Гонтарева розповила про стан банківської системи в Україні та нагадала, що перший етап реформи сектору завершується цього місяця і більшість банків, яким необхідно докапіталізуватись для підвищення фінансової стабільності вже почали це робити.
Другий етап реформи банківського сектору також розпочався разом із значним посиленням банківського законодавству – наприклад, із підвищенням відповідальності власників та топ-менеджерів банків при банкрутстві фінустанов. «Ми завершили еру “олігархічного банкінгу”», – повідомила вона.

Інше досягнення НБУ – це реформа самого регулятора, зазначила пані Гонтарева. «Ми скорочуємо та перепрофілюємо персонал, відмовляємось від непрофільних установ та 25 теріторіальних управлінь», – сказала вона.

Пані центральний банкір розповила інвесторам про поточну скрутну ситуацію в український економіці, але зазначила, що з оптимізмом дивиться у майбутнє, вважаючи, що третій етап реформи банківського сектору – тобто посилене зростання, яке напряму залежить від зростання економіки – почнеться вже за рік. При цьому перші ознаки відновлення банківської системи вже помітні: з квітня вклади в національній валюті активно повертаються в систему.

Відповідаючи на питання інвесторів, Гонтарева повідомила, що НБУ готується до переходу до режиму інфляційного таргетування, тому повернення до фіксованого обмінного курсу вже неможливе. Що стосується міжнародних резервів, то, відповідно програмі МВФ, на кінець року цей показник сягне $18 млрд (у лютому 2015 він ледве сягав $5 млрд). «Це справді досягнення, що з початку року ми змогли викупити з ринку у чисті резерви $1 млрд і продовжуємо це робити. Поточний рахунок платіжного балансу є більш-менш збалансованим», – сказала вона.

Наприкінці своєї промови пані Гонтарева подякувала міжнародній інвестиційній спільноті за те, що вона, незважаючи на агресію з боку Росії, продовжує вірити в Україну та її потенціал.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *