Жебрівський озвучив напрямки очікуваної допомоги від ООН

Сьогодні голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський зустрівся з Заступником Регіонального Представника УВК ООН у справах біженців в Україні Ванно Нупечем і попросив його розглянути можливості кількох варіантів допомоги мешканцям Донецької області.

«Наша країна вперше за часів незалежності зіткнулася з такими серйозними гуманітарними і військовими проблемами. Ми дуже сподіваємося на допомогу ООН. Сьогодні у мене був директор однієї з найстаріших шахт Донбасу. Він розповів, що в Донецьку фактично всі вулиці заповнені російською технікою. Вже немає вільного місця, де ставити танки, Гради, САУ», – зазначив Жебрівський.

За його словами, область  хотіла би мати спільні з ООН програми для підтримки українських громадян. «На цей час маємо близько півмільйона переселенців, яких прийняла неокупована частина Донецької області. Понад 15 тис людей, яких необхідно терміново забезпечити роботою. Більше 300 тис пенсіонерів і більше 20 тисяч інвалідів, які переїхали на територію, контрольовану донецькою владою. Безумовно, і за лінією розмежування наші громадяни потребують допомоги:  ліки, продукти харчування. Вони стали заручниками російського агресора. І центральна, і обласна  влада шукають засоби, щоб здійснювати підтримку цих людей», – підкреслив голова Донецької ОДА.

Павло Жебрівський також повідомив, що обласна адміністрація підготувала свої пропозиції на розгляд уряду, щоб з одного боку спростити життя для законослухняних громадян, з іншого – унеможливити неконтрольований перетин кордону на території Донеччини.

«Одна з таких пропозицій стосується створення єдиної бази даних терористів. На пропускних блокпостах доцільно поставити термінали, які зможуть сканувати паспорти і одразу виявляти порушників. Ми будемо вдячні ООН за допомогу в облаштуванні таких терміналів. Це була б гуманітарна місія. Також обласна влада нині визначає місця поблизу лінії розмежування для облаштування продовольчих ринків – щоб збалансувати цінову ситуацію на товари та спростити доступ до них нашим громадянам за лінією розмежування. Місія ООН також могла би допомогти з організацією таких ринків», – розповів Павло Жебрівський.

Він також повідомив, що найближчим часом при Донецькій облдержадміністрації буде створено спеціальну комісію, куди увійдуть представники фіскальної служби, СБУ та УМВС. «Комісія оперативно розглядатиме заявки на перетин кордону вантажів. Також мною видане розпорядження про підготовку програми роботи з переселенцями. До кінця наступного тижня її повинні представити мені на розгляд», – зазначив голова ОДА.

Ванно Нупеч пообіцяв донести бачення керівництва області про співпрацю до Регіонального Представника  УВК ООН у справах біженців в Україні.

«За 20 років роботи в ООН я ще ніколи не бачив такої громадянської солідарності, як в Україні. Наш пріоритет – готувати людей до повернення додому. Буде мир, а ми тут для того, щоб допомагати», – наголосив він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *