Каплан: Греція може зробити Європу «більш вразливою для російської агресії»

Відомий американський політолог та історик Роберт Каплан попередив, що «Європа буде все більш уразлива для російської агресії, якщо її зв’язки з Грецією істотно ослабнуть».

У статті, опублікованій в газеті Wall Street Journal, Роберт Каплан пише, що Росія, можливо, сприяє виникненню внутрішнього розколу в правлячій партії Греції СІРІЗА в надії, що вона не зможе піти на важкі поступки, необхідні для того, щоб залишитися в єврозоні.

«Якщо Греція покине єврозону, економічні наслідки для національної економіки можуть звести її до рівня держави, яка сталася лише наполовину, що укупі з розчленуванням і ослабленням України серйозно послабить геополітичні позиції Європи щодо Росії», – попереджає Каплан.

Але картину потрібно розглядати й під ширшим кутом, вказує він.

«Перші десятиліття після "холодної війни" характеризувалися безпекою морської сфери Євразії – від Середземномор’я до Індійського океану і західної частини Тихого океану, – продовжує історик. – Тому ослаблення зв’язків Греції із Заходом в східній частині Середземномор’я потрібно розглядати поряд з підйомом Ірану в Перській затоці і Китаю – в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях як єдиний процес ослаблення американської потужності».

На думку Каплана, Євросоюз, незважаючи на його політику, що викликає розчарування, є вищим тріумфом американської потужності, що виникла після кривавої Другої світової війни.

«Якщо Греція покине єврозону, то, очевидно, – які б не були гріхи цієї країни –в інтересах Європи і Америки, піклуватися про неї, поки її стан не покращає – хоча б для того, щоб, наприклад, російські військові кораблі не з’явилися в грецьких портах», – підсумовує автор.
 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *