Голова Донецької ОДА узяв на контроль питання рентабельності вугледобувних підприємств області

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський 2 липня провів розширену робочу нараду з керівниками державних вугледобувних підприємств області, щоб оцінити масштаби проблем галузі та визначити стратегію їх вирішення.

Заслуховували ситуацію навколо шахти «Південнодонбаська №3», ДП «Ш/У Південнодонбаське №1»,  ДП «Дзержинськвугілля»,  ДП «ВК Краснолиманська», ДП «Красноармійськвугілля», ДП «Селідівугілля». На нараді також був присутній представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

За словами Павла Жебрівського, частина об’єктів підлягає закриттю згідно графіка. Проте ключове завдання обласної влади – розглянути можливість і терміни виходу вугільних підприємств на рентабельний видобуток. Єдина шахта, яка сьогодні працює прибутково – Краснолиманська. Решта виживають за рахунок колосальних дотацій з держбюджету, і питання щодо подальших перспектив їх роботи стоїть надзвичайно гостро. Борги по деяким об’єднанням сягають 1,6-1,7 млрд грн. гривень.

«Будемо виходити з клопотанням до уряду про прийняття державної програми підтримки вугледобувних підприємств Донецької області на звільненій території. Вона включатиме питання капітальних інвестицій у роботу шахт. Водночас підприємства отримають чітке завдання.  Кінцевий термін виходу на рентабельність – друге півріччя 2016 року. За нашими попередніми підрахунками, це реально. Потрібна лише підтримка центральних органів влади. Готуємо спільний документ з Мінвуглепромом», – наголосив очільник області.

Він зазначив, що підніматиметься питання щодо реструктуризації заборгованості вугільних підприємств. «Йдеться про списання пені та штрафів як по сплаті податків, так і по відрахуванням до Пенсійного фонду», – пообіцяв голова Донецької ОДА.

Ще одним ключовим завданням залишається повернення у державну власність незаконно приватизованих центрально-збагачувальних фабрик та найбагатших покладів вугілля. «За часів Януковича найбільш привабливі з них перекочували у власність сина президента – були оформлені на корпорацію «МАКО» та супутні фірми. Задача поставлена перед правоохоронними органами – повернути незаконно відібрані у держави об’єкти», – підкреслив Павло Жебрівський.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *