Від Греції чекають конкретних пропозицій

Міністри фінансів Євросоюзу готуються на надзвичайному засіданні у вівторок обговорювати питання Греції, де референдум у неділю відкинув план європейської фінансової допомоги країні в обмін на план реформ та економії. Лівий уряд Ципраса хоче отримати допомогу, але не хоче далі урізати витрати. Якщо сторони не домовляться, то можуть здійснятися похмурі передбачення про вихід Греції з єврозони.
 
Грецький прем’єр-міністр Алексіс Ципрас наголошував, що референдум був потрібний для підтвердження повноважень його уряду у переговорах з кредиторами:
 
«Сьогодні демократія долає страх і залякування. Цілеспрямованість нашого народу долає пропаганду страху. Я впевнений, що завтра ми почнемо повернення до засадничих цінностей Європи».
Але в Брюсселі кажуть, що результати референдуму насправді поглибили розходження між Грецією та Євросоюзом. Найбільші кредити Греція отримувала від німецьких банків.
 
Говорить міністр економіки Німеччини Зіґмар Ґабрієль:
 
«Результат референдуму – це відкидання економічного і монетарного союзу. І ми не можемо робити вигляд, ніби нічого не сталося. Після референдуму Греція політично розділена. Шість років економічного спаду і болісних суперечок залишили глибокі шрами».
 
Тепер уже колишній міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс такі заяви від міністрів фінансів Євросоюзу називав терористичними. Він і далі вважає, що референдум посилив позиції грецької сторони на переговорах з кредиторами:
 
«Якщо є бажання – шлях знайдуть. Якщо ми зазнаємо невдачі, то дуже багато втратить і Греція і кредитори, але здобутки також великі, якщо ми домовимося».
 
Одним із завдань єврозони у цій ситуації є не допустити поширення грецьких проблем далі, зокрема на Італію, Іспанію та Португалію. Деякі фахівці вважають, що загроза мінімізована.
 
Професор університету Джона Кабота Франко Павончелло каже:
 
«Парадокс у тому, що курс євро зараз позитивний і зміцнюється щодо долара. Отже я думаю, що попри стурбованість також склалася більш ясна ситуація. Ринки люблять ясність, і для євро також потрібне розуміння, що відбувається. Я вважаю, що ринки бачать, що зараз не 2011 рік, що Італія, Іспанія та Португалія в іншому становищі, як і сам Європейський центральний банк. Маріо Драґі чітко дав зрозуміти, що готовий до вливань ліквідності, щоб захистити ті країни».
 
Європейські політики чекають на нові пропозиції грецького уряду. Повернення Греції до своєї національної валюти – драхми вже не лунає як фантастика. Але і це не вирішило б грецьких проблем, вважає Зіґмар Ґабрієль:
 
«Ми вважаємо, що м’яч зараз на афінській частині поля. Як тільки Ципрас буде готовий подати Європі суттєві пропозиції, ми будемо готові про них розмовляти. А зараз дуже важливо підготувати пакет гуманітарної допомоги Греції. Ситуація, що склалася зараз, не повинна тривати. Грецькому народу потрібна наша допомога».
 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *