Генеральна прокуратура України ініціює удосконалення процедур арешту майна та заочного провадження

У ході роботи створеної розпорядженням Президента України від 26.03.2015 № 296/2015-рп міжвідомчої робочої групи з координації повернення в Україну коштів, одержаних злочинним шляхом колишніми високопосадовцями України, Генеральною прокуратурою України підготовлено законопроект щодо змін до Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають вдосконалення інституту арешту та процедури спеціального досудового розслідування.

Керівник міжвідомчої робочої групи – заступник Генерального прокурора України В. Касько звернувся до Адміністрації Президента України з проханням підтримати запропонований відомством законопроект та розглянути питання щодо можливості внесення його на розгляд Верховної Ради України.

Запровадження положень, наведених у зазначеному законопроекті, дозволить більш ефективно забезпечити виконання кримінальних покарань майнового характеру, відшкодування збитків, завданих кримінальним правопорушенням, а також здійснення заходів кримінально-правового характеру, у тому числі щодо юридичних осіб.

Зокрема, запропоновані зміни покликані удосконалити процедуру ініціювання перед судом арешту майна, яке намагається приховати правопорушник шляхом передачі його у володіння іншим особам. У разі схвалення парламентом запропонованих змін з'явиться реальна можливість подавати до суду докази належності майна підозрюваному у корупції чиновнику, яке оформлено на його родичів або знайомих, та накладати на нього арешт за рішенням суду з метою подальшої конфіскації.

Загалом законопроект покликаний вирішити низку проблем, які на сьогодні існують у сфері повернення із-за кордону активів, одержаних колишніми високопосадовцями за рахунок розкрадання державного майна.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *