Сенатори США піддали критиці хід переговорів з Іраном

Низка впливових американських сенаторів попередили, що будь-яка угода між західними державами і Тегераном щодо іранської ядерної програми може зустріти жорстку протидію в Конгресі.

Делегацію США на переговорах з Іраном очолює державний секретар Джон Керрі. Як заявляють офіційні особи, вони близькі до досягнення угоди, але застерігають, що гарантій немає.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі у понеділок заявив, що не може обіцяти «розв'язання питань, які залишаються, до сьогоднішнього чи завтрашнього вечора».

Мова йде, зокрема, про розбіжності з приводу зняття ембарго на постачання зброї Тегерану, за збереження якого виступають країни «шістки».

На цих переговорах Ірану і шістьох провідних країн світу – Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів, Китаю і Росії, – мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін, насамперед, на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів переносили вже тричі.

У Вашингтоні лідер сенатської більшості республіканець Мітч Макконнелл виступив з критикою угоди в недільній телепередачі на каналі Fox News, заявивши, що вона залишить Тегеран «біля порога статусу ядерної держави». Макконнелл і інші критики вважають, що адміністрація Обами пішла на надмірні поступки Ірану, прагнучи обмежити його можливості зі створення ядерної зброї.

«Був інший варіант, про який я хочу нагадати, – сказав Макконнелл. – Замість того, щоб витрачати роки на спроби переконати один із найгірших режимів у світі обмежити свій ядерний потенціал, ми могли б ще більше посилити санкції, оскільки саме вони привели (цей режим) за стіл переговорів».

Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем, кандидат у президенти і затятий критик переговорів, висловився за збереження тимчасової угоди, підписаної наприкінці 2013 року. Він заявив телеканалу CNN, що тимчасова угода, що передбачала часткову відміну економічних санкцій проти Тегерана в обмін на короткострокове заморожування робіт в ядерній сфері, виявилася більш ефективною, ніж очікувалося.

Ґрем висловив сумніви в тому, що Обама здатний домогтися сильнішої угоди, і заявив, що якби він був президентом, то використовував би військову силу проти Ірану у випадку порушення Тегераном угод в ядерній сфері.

Демократ Роберт Менендес, один з ключових членів комітету Сенату з міжнародних відносин, також виступив із зауваженнями з приводу підготовлюваної угоди. На думку сенатора, переговори почалися з невірної точки, коли їх учасники не зробили спроби ліквідувати існуючу ядерну інфраструктуру Тегерана.

Дивіться також:

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *