Боротьба з тероризмом – одна з головних цілей візиту Обами до Африки

Вашингтон – Наступного тижня президент США Барак Обама відправиться в Східну Африку, де боротьба з тероризмом займе важливе місце в його порядку дня.

Візит президента пройде на тлі недавніх нових попереджень Держдепартаменту про можливі теракти в Кенії.

Під час відвідування Сенегалу, ПАР і Танзанії в 2013 році президент Обама оголосив про ініціативи щодо зміцнення співпраці США з країнами континенту у сфері торгівлі, інвестицій та інфраструктури.

За словами Обами, поїздка до Кенії і Ефіопії повинна стати сигналом про те, що США є надійним партнером не тільки для цих двох країн, але й для всієї Африки на південь від Сахари.

«Ми можемо розвивати успіхи, досягнуті у сфері охорони здоров’я та освіти, зосереджуватися на проблемах боротьби з тероризмом, які мають важливе значення для Східної Африки через «аль-Шабаб» і декілька трагедій, які сталися на території Кенії», – сказав Обама.

Перший візит президента США на батьківщину його предків проходить на тлі триваючих кривавих атак угруповання «аль-Шабаб» у Кенії і лише через кілька днів після відкриття торговельного центру Westgate Mall у Найробі, де в 2013 році бойовики вбили 67 осіб.

Тема боротьби з тероризмом буде звучати під час візиту Обами в штаб-квартиру Африканського Союзу в сусідній Ефіопії. Обама – перший діючий президент США, що приїжджає в цю країну.

Джефрі Сміт з Центру правосуддя і прав людини імені Роберта Кеннеді каже, що США розглядають Ефіопію як ключового союзника в регіоні, особливо в боротьбі з угрупованням «аль-Шабаб».

«Ефіопія розглядається як бастіон у цій боротьбі, причому не тільки з точки зору регіонального співробітництва, що видно з того, що вона відправляє свої війська для участі в миротворчих місіях Африканського Союзу, а й в рамках всього континенту, – говорить Сміт. – Вона грає роль регіонального посередника, наприклад, у кризах в Судані і Південному Судані».

Однак Сміт вважає, що візит президента Обами може стати невірним сигналом, враховуючи репресивний характер режиму Ефіопії.

«Чого люди не знають, це те, що Ефіопія – є четвертою країною в світі за рівнем жорсткості цензури, що вони другі на континенті за кількістю журналістів запроторених у в’язниці. За цим критерієм їх обганяє тільки Еритрея», – зауважив він.

Бронвін Брутон з Атлантичної ради, який зустрічався з мусульманськими демократичними активістами в Ефіопії, деякі з яких нещодавно були визнані винними в тероризмі, також назвав візит президента Обами помилкою.

«Той факт, що Ефіопія удостоєна візиту президента Обами на тлі цього обвинувального вердикту, на тлі виборів, де правляча партія отримала 100 відсотків місць, посилає жахливий сигнал уряду Ефіопії», – заявив він.

Високопоставлений представник адміністрації Обами повідомив «Голосу Америки», що США регулярно висловлює ефіопському уряду – як публічно, так і негласно – занепокоєння з приводу порушення прав людини.

«Ми підтримуємо контакти таким чином, що можемо закликати до відповідної поведінки в цих областях і формувати її», – сказав він.
 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *