За результатами обшуків в Українському центрі оцінювання якості освіти та за місцем проживання його окремих службових осіб виявлено комп’ютерну техніку, з якої проводилось втручання в систему, та кошти у сумі 130 тис дол США

В ході досудового розслідування кримінального провадження, процесуальне керівництво в якому здійснює ГПУ, при проведенні слідчих дій одержано інформацію про незаконне втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання». Про це повідомив заступник Генерального прокурора України Олег Заліско під час брифінгу у середу, 22 липня 2015 року.

Ці втручання, за його словами, проводились працівниками Українського центру оцінювання якості освіти. Певні особи вже встановлені, і окремим службовим особам центру вручено повістки з викликом їх впродовж триденного терміну для проведення слідчих дій.

«За результатами обшуків, які були проведені в центрі та за місцем проживання його окремих службових осіб виявлено комп’ютерну техніку, з якої проводилось втручання в систему, грошові кошти у розмірі 130 тис дол США, а також переписку, яка дає підстави органу досудового розслідування підозрювати окремих осіб у вчиненні конкретних корупційних кримінальних правопорушень», – повідомив Олег Заліско.

Також він наголосив, що злочин є складним у зв’язку із наявністю факту зловживання службовим становищем шляхом вчинення кіберзлочинів, які потребують проведення відповідних експертиз з метою встановити, в якій формі та яким способом здійснено втручання в цю систему, адже вона проходила відповідні експертні дослідження і вважалася в повному об’ємі захищеною.

Як запевнив заступник Генерального прокурора, наразі центр працює у стабільному режимі і жодна його функція не порушена. «Необхідність проведення цієї слідчої дії мала на меті забезпечити неможливість стерти відомості про вчинення злочину, а саме незаконне втручання в сам реєстр», – підкреслив він.

Олег Заліско запевнив, що в найближчі дні буде оголошена підозра конкретним службовим особам і, якщо мова йтиме про керівника або заступника органу, буде прийняте однозначне рішення про звернення в суд про обрання запобіжного заходу – арешт.

Нагадаємо, у вівторок, 21 липня, була проведена спільна спецоперація Генеральної прокуратури України, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Генеральною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено ГСУ МВС України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *