Маріупольський порт вперше прийняв гуманітарний вантаж

Маріупольський порт вперше у своїй історії прийняв іноземний гуманітарний вантаж. Донором допомоги став судновласник з Туреччини компанія Canbaz Group, а їх партнер, компанія «Портінвест», виступила організатором процесу оформлення і доставки вантажу одержувачу – громадської організації «Маріупольський Союз Молоді». Близько 2 тонн продуктів харчування, засобів особистої гігієни та одягу, починаючи з 22 липня, будуть роздані сім’ям тимчасових переселенців.

Служби порту забезпечили оперативне вивантаження і надійне зберігання гуманітарної допомоги на весь час проходження вантажем перевірок з боку різних контролюючих органів.

«З точки зору логістики, Маріупольський порт є оптимальним для доставки гуманітарних вантажів на Донбас», – говорить директор порту Олександр Олійник. «Це був наш перший досвід роботи з гуманітарним вантажем, і ми можемо з упевненістю сказати, що готові до роботи з ним на системній основі – забезпечити як максимально делікатне вивантаження, так і надійне зберігання допомоги».

Основний потік гуманітарних вантажів від міжнародних фондів та зарубіжних донорів йде через порт Одеси, а потім автопоїздами доставляється в Донбас. Це значно затягує час доставки вантажів і збільшує витрати вантажовідправників.

«Це перша, але не остання партія гуманітарної допомоги від наших партнерів з Туреччини», – говорить Олександр Смирнов, генеральний директор компанії «Портінвест», яка виступила організаційним партнером. «Те, які обсяги будуть направляти наші партнери в подальшому і з якою частотою, залежить в першу чергу від того, наскільки швидко і прозоро пройдуть всі процедури – від отримання та оформлення до розподілу та видачі. Є певні недосконалості в роботі контролюючих служб, але в цілому, механізм доставки гуманітарного вантажу нами відпрацьований. Незабаром очікуємо другу партію вантажу в Маріупольському порту».

22 липня одержувач вантажу – громадська організація «Маріупольський Союз Молоді» – за підтримки міської ради та Центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді приступила до видачі гуманітарної допомоги нужденним.

Основна умова поставки наступних партій гуманітарного вантажу – швидкість проходження дозвільних процедур та прозорість розподілу допомоги серед сімей-переселенців. З цією метою було створено спеціальну комісію, до якої увійшли представники всіх сторін, задіяних у процесі отримання гуманітарного вантажу: Георгій Романенко, начальник прес-центру Маріупольського порту; Тетяна Ломакіна, заступник Маріупольського міського голови; Уляна Токарєва, керівник Центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді; Олена Світлична, директор з комунікацій «Портінвест»; Анжела Петах, директор «Маріупольського Союзу Молоді».

«Ми щодня зіштовхуємось з потребами сімей-переселенців, значна частина яких живуть за межею бідності, тому сьогодні акумулюємо всі можливості, щоб підтримати цих людей. Спільно з Маріупольським центром соціальних служб працюємо з гуманітарними вантажами на системній основі, але іноземну допомогу ми отримуємо вперше. Наша участь у цьому процесі – формування потреб і справедливий розподіл допомоги серед тих, хто змушений тікати від війни», – зазначила Анжела Петах, голова« Маріупольського Союзу Молоді».

Видача гуманітарної допомоги триватиме кілька днів. За підсумком розподілу звітні документи будуть надані турецьким партнерам, що стане основою для переговорів про отримання наступної партії гуманітарної допомоги.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *