Донецька ОДА готує регіональну програму по роботі з переселенцями

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський анонсував підготовку регіональної програми по роботі з внутрішньо переміщеними особами. Про це він повідомив сьогодні на зустрічі з головою представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфредом Профазі.

«Сьогодні є велика проблема з внутрішніми переселенцями. За офіційними даними, близько 1,2 мільйона вважаються внутрішньо переміщеними особами в  Україні.  На підконтрольній нам території Донецької області зареєструвалися близько півмільйона людей, але реально проживають 250 тисяч, решта перебувають у постійній міграції», – розповів голова ОДА.

Павло Жебрівський пояснив, що найбільше питань виникає щодо забезпечення роботою та житлом внутрішніх переселенців. «Головне завдання – розселити людей. Багато з них сьогодні проживають у будиночках відпочинку, але довго так тривати не може, попереду зима. Зараз ми проводимо ревізію вільних приміщень, недобудов, вивчаємо можливість переобладнати їх у малосімейки і надати людям житло», – пояснив очільник області.

Водночас він підкреслив важливість недопущення формування на Донеччині нового класу утриманців. «Потрібно стимулювати у людей бажання самим працювати, діяти, відповідати за своє майбутнє», – підкреслив Жебрівський.

Голова представництва МОМ в Україні Манфред Профазі висловив підтримку ініціативам обласної влади. «Хочемо допомогти в пошуку довгострокових рішень. Координувати нашу діяльність, щоб не дублювати урядову допомогу», – зазначив він.

За словами Манфреда Профазі, Міжнародна організація з міграції в Україні надала допомогу близько 60 тисячам внутрішньо переміщених осіб, переважно на Сході України. Йдеться про утеплення будинків, підтримку у вирішенні кризових ситуацій, забезпечення непродовольчими товарами. Близько 400 внутрішніх переселенців на території Донецької області сьогодні беруть участь у тренінгах МОМ, як розпочати власну справу.  До участі в програмах розвитку на Донбасі залучено 21 громаду, щоб люди потім без сторонньої допомоги навчилися забезпечувати свою життєдіяльність.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *