Таліби назвали наступника мулли Омара

Таліби назвали наступника мулли Омара

  • 30 липня 2015


Мулла Омар на рідкісних кадрах ВВС, знятих у середині 90-х

Радикальний афганський рух Талібан обрав наступника померлого мулли Омара, повідомляють джерела BBC. Лідером стане колишній заступник Мохаммеда Омара – мулла Ахтар Мансур.

Напередодні уряд Афганістану оголосив, що мулла Мохаммед Омар помер ще в 2013 році, проте Талібан спочатку цю заяву відкинув.

Як відзначають кореспонденти ВВС, призначення Ахтар Мансура новим лідером може роз’єднати ісламістів, оскільки кілька високопоставлених представників Талібану раніше виступали проти такого вибору.

За даними редактора ВВС у Кабулі Вахіда Массуда, серед незадоволених призначенням Мансура: очільник військового крила Талібану мулла Куам Закір, керівник політичного представництва талібів у Катарі Таєб Ага, а також один з членів керівного органу угруповання мулла Хабібулла. Вони начебто віддавали перевагу синові мулли Омара – Якубу.

Мулла Мансур, як стверджується, виступає за продовження переговорів з офіційним афганським урядом, але частина талібів проти цього.

Ахтар Мансур отримав звання лише “верховного лідера” Талібану, тоді як мулла Омар мав титул “лідер всіх вірних”.

Відкладення переговорів

Влада Пакистану заявила, що переговори між урядом Афганістану і Талібаном, заплановані на п’ятницю, відкладені. У пакистанському МЗС пояснили, що це сталося на вимогу Талібану, де виникла непевність через повідомлення про смерть мулли Омара.

Афганський уряд повідомив, що Мохаммед Омар помер ще два роки тому у госпіталі пакистанського міста Карачі. Пакистан заперечував дані про те, ніби мулла Омар перебував на території країни.

Зараз від пакистанської влади очікують підтвердження смерті керівника талібів.

Мулла Омар керував Талібаном під час успішної для ісламістів громадянської війни, що спалахнула після відходу з країни радянських військ.

Його співпраця з лідером Аль-Каїди Осамою бін Ладеном стала причиною вторгнення в Афганістан міжнародних сил на чолі з США у 2001 році – після терористичних актів 11 вересня у Сполучених Штатах.

З того часу мулла Омар переховувався. За інформацію про нього американська влада встановила винагороду у 10 млн доларів.

За цей період Талібан оприлюднив кілька повідомлень, автором яких нібито був мулла Омар.

В останньому з цих послань, що з’явилося у середині липня, висловлювалася підтримка мирних переговорів між Талібаном та офіційним урядом Афганістану.

Той факт, що повідомлення з’явилося лише в у вигляді тексту на веб-сайті Талібану, а не які відеозвернення чи аудіозапис, посилило розмови про те, що лідер угруповання насправді помер або ж дуже хворий.

Нездатність довести, що мулла Омар живий, стала однією з головних причин відходу кількох керівників Талібану від угрупування “Ісламська держава”, вважає колишній кореспондент ВВС у Кабулі Девід Лойн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *