Україна та інші країни знову зажадають створення трибуналу щодо «Боїнга»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що п’ять країн, які розслідують катастрофу літака малайзійської авіакомпанії у повітряному просторі України рік тому, будуть знову добиватися від Ради Безпеки ООН санкції на створення міжнародного трибуналу для притягнення винних до відповідальності.

В інтерв’ю Associated Press Клімкін зазначив, що основним аргументом Росії, яка наклала вето на проект резолюції про створення трибуналу, була передчасність і «несвоєчасність» такого кроку, оскільки результати розслідування будуть готові не раніше жовтня.

Після цього, сказав міністр, п’ять держав зроблять нову спробу створення трибуналу.

Представництво Росії при ООН поки не прокоментувало заяви Клімкіна.

Україна і Захід підозрюють, що літак «Малайзійських авіаліній», який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий зенітною ракетою, випущеною російськими військовими або проросійськими сепаратистами 17 липня 2014. Росія відкидає таку версію подій.

Всі 298 осіб, що знаходилися на борту літака, загинули.

За словами Клімкіна, п’ять країн – Малайзія, Україна, Австралія, Нідерланди і Бельгія – вважають, що створення міжнародного трибуналу є «найкращим варіантом у політичному і юридичному плані», оскільки його діяльність буде повністю прозора і незалежна.

«Ми не збираємося здаватися, – сказав Клімкін. – Через два місяці у нас буде підсумкова доповідь. Що скаже Росія через два місяці? Ми, звичайно ж, зробимо нову спробу, використовуючи всі види підтримки міжнародного співтовариства».

За версією, з якою згідна більшість західних урядів, літак був збитий із зенітного ракетного комплексу «Бук». Представники уряду США заявляють, що російська сторона, можливо, надавала сепаратистам технічну допомогу в управлінні комплексом.
 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *