Вакцина від Еболи може стати порятунком – ВООЗ

Вакцина від Еболи може стати порятунком – ВООЗ

Джеймс Галлахер
ВВС, редактор відділу здоров’я

  • 31 липня 2015


Вакцина зупинила поширення смертельної хвороби

Вакцина проти смертельного вірусу Ебола дає 100% захисту від інфекції і здатна докорінно змінити боротьбу з цією хворобою. Про це свідчать перші результати тестування вакцини.

До початку останнього спалаху Еболи в грудні 2013 року, який став найбільшим в історії, жодних дієвих ліків чи вакцин проти цього вірусу не існувало.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що результати випробувань вакцини можуть стати порятунком.

Експерти назвали попередні результати тестувань визначними.

Клінічні випробування було проведено для вакцини VSV-EBOV, яку на замовлення державної системи охорони здоров’я Канади розробила фармацевтична компанія Merck.

У ній фрагмент вірусу Ебола поєднано з іншим безпечнішим вірусом, щоб навчити імунну систему долати Еболу.

Унікальні клінічні випробування вакцини пройшли в Гвінеї. Коли лікарі виявляли хворого, то всім його родичам, сусідам і друзям робили щеплення, щоб створити “захисне коло” імунітету.

Аналіз

Це може бути тим проривом, якого чекали у світі. Результати треба сприймати з обережністю, бо вони попередні і постійно надходять нові дані. Однак представники ВООЗ кажуть, що ефективність вакцини буде між 75% і 100%. Якби така вакцина існувала півтора роки тому, то можна було б врятувати тисячі життів.

Зараз випробовують також інші вакцини – зокрема, компаній GSK і Johnson&Johnson. Однак нині, коли захворюваність на Еболу знижується, їхню ефективність перевірити складно.

Але Ебола обов’язково повернеться. І тепер виникла надія на те, що після безпрецедентного спалаху людство отримає вакцину, яка дозволить уникнути масштабної трагедії.

Вакцину планують вводити також дітям

У період випробувань між квітнем і липнем дослідники ідентифікували 100 пацієнтів і зробили щеплення всім, хто з ними контактував.

Серед понад 2000 людей, яким щеплення зробили негайно, не було жодного нового випадку Еболи.

А серед тих, кому щеплення зробили пізніше, було 16 випадків захворювання, свідчать результати тестувань, оприлюднені у медичному виданні “Ланцет”.

“Підстави для оптимізму”

ВООЗ каже, що вакцина наразі виявилася дієвою на 100%, хоча цифра може змінитися з надходженням нових даних.

Тепер усім, хто контактував із хворими на Еболу в Гвінеї, відразу робитимуть щеплення. А через те, що вакцина виявилася безпечною, щеплення робитимуть і дітям.

Тільки прийшла вакцина – і через 10 днів нові випадки зниклиМарі-Пауле К’єні, ВООЗ

У цьому дослідженні бере участь організація “Лікарі без кордонів” (MSF), яка паралельно щеплює медичних працівників, що надають допомогу хворим на Еболу.

За словами директора медичних досліджень організації Бертрана Драге, оприлюднені в “Ланцеті” результати тестів повинні підштовхнути до негайних дій.

“Маючи таку високу ефективність, усі країни в зоні поширення повинні негайно розширити програму щеплень, щоб розірвати ланцюг поширення інфекції і прищепити всіх медиків, аби захистити їх”, – каже він.

Як сказала ВВС заступниця генерального директора ВООЗ Марі-Пауле К’єні, організація втішена результатами тестів.

“Це явно дає підстави для оптимізму. Ми бачили, що там, де були цикли щеплень, поширення хвороби зупинилося, – сказала вона. – До програми вакцинацій ми мали все нові випадки. Тільки прийшла вакцина – і через десять днів нові випадки припинилися. Це може стати порятунком, бо раніше ми не мали нічого, дарма що ця хвороба була виявлена 40 років тому”.

Від Еболи в країнах Західної Африки померли під час останнього спалаху понад 11 тисяч людей, а ще майже 28 тисяч були інфіковані.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *