ЗМІ: вето Росії в ООН – насмішка чи політична гра?

ЗМІ: вето Росії в ООН – насмішка чи політична гра?

  • 31 липня 2015


Росія – єдина, хто проголосував проти створення міжнародного трибуналу щодо катастрофи MH17

Обурення дипломатів діями Росії в ООН, а також уламок, що міг бути частиною зниклого MH370 – в огляді іноземних ЗМІ 31 липня.

“Насмішка” над правосуддям

Вето Росії під час голосування у Раді Безпеки ООН про створення трибуналу по MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines обурило країни, громадяни яких загинули в катастрофі, пише американська International New York Times.

“Мені здається незрозумілим, коли член Ради Безпеки ООН заважає правосуддю”, – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кьондерс. Він каже, що вето – це ще не поразка, зараз розглядаються й інші можливості.

Поки російська влада не розбереться з внутрішніми проблемами в цій сфері, всі її заклики до справедливості будуть сприймати виключно як частину політичної гриГазета.ru

Голова австралійського МЗС Джулі Бішоп каже, що вето – це “насмішка над прихильністю Росії принципу відповідальності”.

“Заветувавши цю резолюцію, Росія спробувала відмовити у правосудді 298 жертвам із цього літака та відмовити їхнім сім’ям у можливості притягнути до відповідальності тих, хто це зробив”, – заявила посол США в ООН Саманта Пауер.

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін каже, що ініціатори резолюції навмисно поставили її на голосування, знаючи наперед, що Росія бути проти.

“Це, на нашу думку, вказує на той факт, що для них політичні цілі були більш вагомими, аніж практичні результати”, – сказав він.

Пояснення Росії

Причини, якими Росія пояснює вето на рішення про створення трибуналу можна зрозуміти, але не можна прийняти, пише російське видання Газета.ru.

Віталій Чуркін у своєму виступі в ООН казав про неприпустимість “вибіркового правосуддя”. “Чому не засудили Київ за збитий у 2001 році Ту-154, а Америку за іракський “Боїнг” у 1988 році?” – питав пан Чуркін.

Причини, якими Росія пояснює своє вето, можна зрозуміти, але не можна прийняти, вважає Газета.ru

Але в цих риторичних питаннях криється головна слабкість російської позиції, вважає видання: “Російський дипломат, сам того не помічаючи, ставить катастрофу малайзійського “Боїнга” в один ряд із тими трагедіями, винуватець яких загально визнаний”.

До того ж, вибірковість правосуддя – це насамперед хвороба самої Росії, пише Газета.ru.

“Нашу несистемну опозицію в черговий раз не допускають до виборів з вельми сумнівних підстав. На весь світ прогриміла “двушечка” за танці в храмі, всі знають, скільки відсидів Михайло Ходорковський, а доля Сергія Магнітського стала підставою для прийняття всім відомого закону. Все це робить позицію Росії ще менш привабливою. Можна скільки завгодно кричати про необ’єктивність міжнародного розслідування, але поки російська влада не розбереться з внутрішніми проблемами в цій сфері, всі її заклики до справедливості будуть сприймати виключно як частину політичної гри. Не дуже вмілої, проте дуже цинічної”, – вважає видання.

Шанс дізнатися про долю МH370

Якщо аналіз уламка крила літака, знайденого на острові Реюньйон в Індійському океані, покаже, що він належав зниклому рейсу MH370 Malaysia Airlines, можна буде визначити, де шукати фюзеляж, пише британська Independent.

Експерти спробують визначити, з якою швидкістю та під яким кутом літак увійшов у воду, що дозволить оцінити ступінь руйнування літака та розкид уламків.

Морські біологи будуть вивчати організми, що приліпилися до уламку, а океанографи спробують визначити звідки він приплив на основі даних про океанічні течії за останні 16 місяців. Усі ці дані зможуть звузити коло пошуків фюзеляжу літака.

Адже лише коли знайдуть фюзеляж “Боїнга-777”, можна буде визначити, хто був у кабіні та хто контролював літак після останнього контакту з диспетчерами, пише видання.

Житель острова Реюньйон, який знайшов ймовірний уламок MH370, спершу хотів зробити з нього меморіал

Меморіал з уламка

Британська Guardian взяла інтерв’ю в острів’янина, що знайшов уламок літака.

Джонні Бегю помітив частину крила на березі під час пошуків камінця для перетирання спецій.

Спочатку він хотів встановити його як меморіал та посадити навколо квіти, бо було зрозуміло, що це уламок від авіакатастрофи. Він не мав жодного уявлення наскільки потенційно важливим може бути цей уламок.

Все змінилося лише після того, як пан Бегю зателефонував на радіостанцію та повідомив про знахідку.

Острів’янин каже, що не хоче ніякої винагороди за знахідку, але був би не проти отримати медаль, якщо цей уламок виявиться частиною зниклого “Боїнга” та допоможе його знайти.

Огляд підготував Сергій Арсентьєв, Служба моніторингу ВВС

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *