Магія не віце-прем’єрського будинку

Прес-служба Валерія Вощевського попросила нас про спростування. Ми не дуже зрозуміли, чому. Але спробували.

Учора «Наші гроші» отримали документальне підтвердження своєї непрофесійності. Лист із доказами надійшов до нас від прес-секретаря віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського.

Починався лист, як і личить, чемно і виважено.

«2 серпня на сайті інтернет-видання «Наші гроші» з’явився матеріал з назвою «Віце-прем’єр хамськи і протизаконно забудовує один з Печерських пагорбів (фото)», який також було передруковано низкою інших інтернет-видань. З усією повагою до Вашого видання просимо спростувати неправдиву інформацію стосовно віце-прем’єр-міністра України, що міститься у зазначеному матеріалі».

Далі прес-секретар урядовця дорікнув «Нашим Грошам», що ми не звернулись до нього із запитом під час підготовки матеріалу, перерахував 4 (чотири) пункти, які, на його думку, свідчать про непрофесійність «Наших грошей». І наостанок підкріпив це документально: «Для підтвердження невідповідності інформації у матеріалі […] додаємо копії документів та фотофакти, які прикріплені у додатку цього листа».

Перш, ніж перейти до «чотирьох пунктів», у двох словах нагадаємо, з чого все почалось. «Наші гроші» опублікували фотографію будівництва багатоповерхівки на Печерську. На фото був зображений інформаційний щит, який сповіщав, що тут зводиться 4-поверховий будинок. Натомість на задньому плані вигнаних поверхів було вже дев’ять, і на цьому будівельники, схоже, зупинятись не збирались. Це був перший факт, використаний у публікації.

Будівництво між вулицями Буслівська і Новоселицька. Фото Андрія Яницького (“Лівій берег”)

Другий стосувався власника будівлі: виявилось, що забудовник ТОВ «Житлобудінвест», згідно з Державним реєстром, належить віце-прем’єр-міністрові України Валерію Вощевському.

Ось в принципі і все. Два факти – це навіть на мікророзслідування не тягне. Саме тому текст був розміщений у рубриці «Блоги». Однак після листа прес-служби, ми були приречені дещо прискіпливіше глянути на проблему. У результаті чого ситуація набула дещо інших рис.

Почнемо із чотирьох пунктів, які нам приїхали від Вощевського. Отож.

Пункт 1. «ТОВ «Житлобудінвест» придбало земельні ділянки у власність у серпні 2013 року».

До чого це уточнення – нам невідомо, але як вже цитувати, то цитувати. Нам в принципі однаково, коли земля з’явилась у «Житлобудінвесту». Ми про це навіть не згадували. Але якщо вже за це зайшла мова, то занотуємо, що ділянки, на яких ведеться будівництво, були викуплені на аукціоні під час банкрутства ТОВ «Сетрум».

Нотатка важлива тим, що найбільше на цьому банкрутстві погорів державний банк «Київ», який дав «Сетруму» кредит в 210 млн грн., а вся сума вирученого майна на аукціоні склала лише 22 млн. Ця деталь нам знадобиться дещо пізніше.

Пункт 2.  «Дійсно, початковий проект планувався як чотирьохповерховий будинок з підземним паркінгом. Згодом, в умовах економічної кризи та зростання вартості будівельних матеріалів з одночасним падінням купівельної спроможності, ТОВ «Житлобудінвест» було прийнято рішення переглянути поверховість проекту для більш раціонального використання придбаної земельної ділянки. Як наслідок, було виконано новий проект, отримано всі необхідні погодження, в тому числі виконано Державну комплексну експертизу проекту і 17 березня 2015 року ТОВ «Житлобудінвест» отримало дозвіл № IУ 115150760137 на виконання будівельних робіт V категорії складності. Наявність цього дозволу можна перевірити на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції (www.dabi.gov.ua) у розділі «Реєстр дозвільних документів».

Отож, у «Житлобудінвесті» повідомили, що під час будівництва вони раптом усвідомили, що, якщо будівлю збудувати вищою, то і грошей можна заробити більше. І якби не економічна криза, то це раптове осяяння могло б у них і не з’явитись. Можна сказати – пощастило. Спершу з геніальною думкою, а потім з доброзичливістю Держархбудінспекції (ДАБІ).

Про всяк випадок додамо невеликий нюанс: рішення збільшити висотність практично збіглось у часі із призначенням Валерія Вощевського на урядову посаду. У грудні 2014-го він став віце-прем’єром, у березні 2015-го ДАБІ уже видав дозвіл на висотку, а 28 квітня – зафіксував декларацію про початок будівельних робіт. Так що, судячи із документів, дев’ять поверхів «Житлобудінвест» вигнав за три місяці.

Що ж стосується інформаційного щита про майбутні чотири поверхи – то, виявилось, його просто забули поміняти.

Ну що ж, версія – цілком нормальна для прес-релізу. Але нюанси все-таки залишаються. По-перше, земля. Згідно до витягів з Реєстру, які взяли «Наші гроші», ділянки, де розташоване будівництво, мають цільове призначення – «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» (класифікатор 02.01).

На перший погляд – більш-менш підходить. Доки не подивитись усі коди класифікаторів і помітити, що окрім пункту 02.01 є ще 02.03 – «для обслуговування багатоквартирного житлового будинку». А от такої опції у цих земель «Житлобудінвесту» немає.

Звісно, що будь-яке цільове призначення можна поміняти. Але на це потрібен час, додаткові зусилля. Тим паче, що тут вже треба спілкуватись не з підлеглими з ДАБІ, а з КМДА.

Власне оця невизначеність із місцевою владою, наштовхує на думку, що доведеться затратити трохи часу на те, аби перевірити, чи було погоджені зміни проекту не лише з центральною владою, а й з Києвом. Для чистоти експерименту.

Принагідно, може, дізнаємось, скільки поверхів передбачається збудувати на місці «колишнього чотириповерхового». Бо чомусь ні прес-служба, ні «Житлобудінвест» у своїх листах цього не вказали (pdf-копія листа будівельників тут) .

Не сказано про це і в новому інформаційному щиті, який з’явився замість старого одразу після нашої публікації після тримісячної забудькуватості.

Пункт 3. «Паспорт об’єкта на сьогодні та останнім часом достовірний (фото додається). Водночас компанія визнала свою вину щодо невчасної зміни паспорта об’єкта, відповідальну за це особу компанія притягне до дисциплінарної відповідальності».

Якщо до цього часу віяло трохи зрадою, то цей фрагмент – це – безсумнівно – перемога. Виявляється для того, щоб пересічні кияни знали, що біля них будується, треба всього лиш написати «листа в редакцію».

Тепер на місці інформації про «чотири поверхи» стоїть оцей апдейт.

І все-таки «перемога» виявилась якась недосконала. Занадто мало інформації. Цитуємо, знову ж таки закон:

Із «зображенням об’єкта» однаково не склалось. Може, звичайно, будівельники саме в даний момент домальовують в проекті ще кілька поверхів, а відтак не хочуть збивати з пантелику навколишніх мешканців. Тим паче, що одного разу їм це вже вдалось. Не будемо гадати. Тим паче, що все це – дрібниці на фоні головного звинувачення.

Пункт 4. «Власник компанії – Вощевський Валерій Миколайович з переходом на державну службу, передав свої корпоративні права в управління юридичній особі. В компанії підтвердили, що на фінансово-господарську діяльність ТОВ «Житлобудінвест» Валерій Вощевський жодного впливу не має».

Про всяк випадок ще раз продублюємо скан з офіційного Реєстру Мінюсту.

Тут можна написати або багато різних букв, або мало. Виберемо другий варіант. Схилимо голови у покорі, вперше повіривши, що український політик, який передав свою фірму у «корпоративне управління», жодним чином на неї вже не впливає. Точніше – вдруге повіривши. Першим був Порошенко.

Правда, ми не надто розуміємо, що змінилось від того, що Вощевський тепер «не впливає на фірму». Власником він бути не перестав. Ну, можемо називати його по-іншому. Наприклад: бенефіціаром, чи, щоб більш по-українськи: вигодонабувачем.

Та й бути бізнесменом, як на нашу думку – не соромно. Тим паче – магічно успішним. «Магічно» – це не тільки щодо вдалого апдейту будівлі, а й стосовно ще одного факту. На початку тексту ми згадували, що земля, яку «Житлобудінвест» придбав на торгах, дісталась в результаті банкрутства і фінансової невдачі банку «Київ», який втратив на цій операції мільйонів зо двісті.

Здавалось би, менеджери державної фінустанови мали би з жахом згадувати цей предмет застави. Аж ні. Як тільки власником землі стала фірма Вощевського, так одразу «Київ» позичив їй 20 млн грн. під ту саму заставу.

Вірять, значить, люди Валерію Вощевському. І не просто люди, а державні банкіри. І не просто банкіри, а управлінці банку, який вже наступного року держава визнала неплатоспроможним. З останніх, можна сказати, віддали.

Після цього всього не вірити не можемо й ми. Оце тільки перевіримо ще деякі деталі будівництва протягом наступних днів, і повіримо вже остаточно і безповоротно. Або ні.

Юрій Ніколов, Олексій Шалайський, «Наші гроші»

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *