Секс на Кримському півострові

Київ – Перехід Криму під російський контроль позначився на всіх без винятку сферах суспільного життя. Зокрема він вплинув і на інтимне життя кримчан, переконаний провідний сексолог півострова, кандидат медичних наук Андрій Любарський. В інтерв'ю Крим.Реалії він розповів, які статеві розлади загострились у кримчан за останній рік, а також – чим відрізняється сексуальне життя в Росії та Україні.

– Уже півтора роки в Криму триває досить складний період у політичному й економічному плані. Як це позначилось на сексуальному житті жителів півострова?

– Усі розуміють, що перехідний період досить стресогенний. Стресові реакції, природно, позначаються на різних сферах життя. Змінюється законодавче поле – це стрес для всіх. Хіба що, можливо, крім пенсіонерів, які спокійно собі жили й живуть, отримують високі пенсії і все. Всі інші, звісно, в напрузі і суєті.

Усі ці зміни впливають на стан психічного балансу людини. Вони можуть сприяти, наприклад, депресивним реакціям, оскільки рвуться звичні шаблони, зв'язки, стереотипи, які давали якесь заспокоєння. А тут хтось щось починає так чи інакше втрачати внаслідок змін.

Стрес посилюється, якщо люди дивляться якісь кровопролитні новини. Ця інформація підсилює хімічні реакції тривоги, яка може вимикати сексуальну функцію

До приєднання Криму до Росії сильні стресогенні зміни були ще під час Майдану, а також під час наростання економічної кризи. Вони викликають тривогу – стан занепокоєння, очікування небезпеки і невпевненість у завтрашньому дні. А тривога може сексуальну функцію вимикати на хімічному рівні. Це не просто думка, це внутрішня біохімія.

Стрес посилюється, якщо люди дивляться якісь кровопролитні новини. Ця інформація підсилює хімічні реакції тривоги. Тривога, крім того, що вимикає функцію сексуальної взаємодії, також вимикає якісь тонкі речі – творчість, стан любові, любові до природи, близьких людей тощо. У зв'язку з цим, коли людина перебуває у стресовому стані, у неї може знижуватися не тільки бажання займатися сексом, але і його якісна сторона.

– А в чому конкретно виявляються нинішні проблеми кримчан з сексом?

– Останнього року якось різко збільшився запит жінок стосовно порнозалежності їхніх чоловіків і відмови взагалі від реального сексу. Це проблема дуже сильно стала випинатись. Можна це пояснювати з різних сторін. У чоловіків падають фінансові можливості через зміни – бізнес змінюється, зв'язки змінюються. Зазвичай чоловік вкладає певні ресурси, статки, тим самим він підтримує тестостерон, рівень його відчуття самодостатності та інше.

Порно стає формою грубих видів сексуального сприйняття, за які, на відміну від сексуального насильства, немає покарання

Коли це руйнується, виникає депресивний компонент, – це погіршує якість ерекції, зменшує потяг. А чоловік за звичкою має бути «альфа». Він звик бути «альфою»: соціальним «альфою», фінансовим «альфою». Він боїться бути неадекватним в сексі, йому його і не сильно хочеться. А порно дає такий над-стимул. Чоловік різні фрагменти клацає, бачить різних жінок. Він ніби володіє цілим світом жінок. Він – «альфа», але в порно.

В силу, припустимо, політичного фанатизму, в силу нервозності, порно стає формою грубих видів сексуального сприйняття, за які, на відміну від сексуального насильства, немає покарання. А якщо чоловікові спілкуватися з жінкою, то потрібно до неї залицятись, витрачати час, ресурси, домагатись її. А в порно нічого домагатись не треба.

– А крім порнозалежності, які ще є проблеми?

– Зниження сексуального потягу в чоловіків і у жінок. Оскільки, коли на перший план виходить криза, виникає стан нестабільності, сексуальної і психічної уразливості. Найчастіше людям просто не хочеться сексу. Хоча зовнішніх явних факторів для цього немає: начебто приваблива і сама людина, і її партнер. А коли відсутній потяг, а партнери йдуть на секс, то це знижує яскравість, можливість жінки відчувати оргазм, у чоловіка знижується можливість мати ерекцію і підтримувати її. Це відбувається на психологічному та біологічному рівнях.

– Не секрет, що події березня 2014 року в Криму привели до розпаду багатьох сімей. У багатьох випадках, подружжя не може жити разом, коли чоловік – за Росію, а дружина – за Україну або навпаки. Тобто виходить, що політичні розбіжності сильніші, ніж любов і сексуальний потяг?

– Справа в тому, що, можливо, від початку це була не любов. Це була тривожно-ревно-невротична співзалежність, помилково названа любов'ю.
От мені трапився чоловік, який викликав в мені якесь здригання. І я вирішую звикнутись з цією думкою, щоб вона мене весь час здригала. І я ще трошки перероблю партнера, щоб мені зручно було його любити. Але це не зовсім любов.

Любов – це коли людина любить у партнері все. А не так, що того, хто вірить в Росію, я люблю, а того, хто вірить в Україну – не люблю

Любов – це коли людина любить у партнері все. А не так, що того, хто вірить в Росію, я люблю, а того, хто вірить в Україну – не люблю. Це, звичайно, метафора і жарт, але в інших сферах це теж виявляється. Природно, таку любов розвалити – нічого робити.

Партнери мають збігатися за своїм внутрішнім станом, а не зовнішніми поглядами. Тому що мозок можна обманювати все життя, а тіло не обдуриш. А сексуальність – це тіло, енергія і стан любові.

– Тобто, якщо любов справжня, то політичні розбіжності – не перешкода?

– Не перешкода. І можливо, навпаки, зовнішній контур напруги буде зміцнювати їхній зв'язок. Завдяки тому, що партнери будуть наповнювати один одного любов'ю, сексуальністю, тілесністю, м'якою турботою, знімати стрес, очищатись від енергоінформаційного сміття завдяки тілесній близькості.

– До березня 2014 року Крим був під юрисдикцією України, а після – під контролем Росії. За вашими спостереженнями, інтимне життя і ставлення до сексу в Росії та Україні відрізняються?

– Україна в інтимно-особистісній сфері завжди була злегка більш розслабленою, ніж Росія, ще з часів Радянського Союзу. Наскільки я знаю, за часів СРСР в Україні був можливим більш ранній вік вступу до шлюбу.

З іншого боку, наскільки я знаю, в Дніпропетровському інституті імені Нобеля у психологів скасували дисципліну «сексологія». Психологи і так мало отримували сексології, і тому часто неякісно працювали. Тому що чим якісніша психологічна консультація, тим швидше виходять на інтимно-особистісну і сексуальну сферу. А тут – скасували взагалі дисципліну в Україні.

У той самий час, в Україні завжди добре працювала в доконфліктні часи система сексологічної служби. Є головний сексопатолог України, який багато років виконує свої обов'язки. У кожній області є головний сексопатолог, і це завжди працювало, регулярно проводилися конференції, наради та інше. Росіяни, коли приїжджали до нас на конференції, відчували теплу заздрість, бо це їм не вдається.

– Але в Росії, напевно, складніше жити представникам ЛГБТ-спільноти?

– Я активно не співпрацюю з цими товариствами. Я пам'ятаю, що в Москві забороняли гей-паради. В інформаційному полі це викликає напругу між європейською спільнотою і Росією. Але, з іншого боку, я пам'ятаю, що коли Крим не був під опікою Росії, а був українським, то у нас в Сімферополі був парад проти геїв, лесбіянок, порно і ще чогось. Йшли люди з кам'яними обличчями, пропагуючи ідеї моногамного правильного шлюбу, кажучи, що все інше – це не любов і заважає суспільству. Тому ці речі складно порівняти.

– Ви перерахували багато проблем в інтимній сфері, з якими стикаються кримчани у зв'язку з нинішньою кризою. Які у вас є поради та рекомендації для жителів півострова, дотримуючись яких можна уникнути можливих труднощів у сексуальному житті?

– Світ змінювати марно, як і шукати якісь зачіпки і причини не займатися сексом. Є сенс змінювати себе, займатися здоров'ям. Тому що наші предки десятки тисяч років тому жили таким чином, що, коли вони виходили з печери, їх могли відразу з'їсти. Але їм вистачало мужності бути в любові і сексуальності, і ми дожили до сьогоднішнього дня завдяки цьому. Тому наша ситуація на цьому тлі – це взагалі ніщо.

Пам'ятаєте часи, коли вимикали світло, і люди просто займались сексом? Казали: вимкнули світло? Добре! Ми хоч сексом займемось

Є сенс навчитись насолоджуватись кожною миттю, відчувати цю мить, а не займатися сексом із мозком, постійно намагаючись знайти винних, і думати: дайте мені мільйон – і я знайду щастя. Пам'ятаєте часи, коли вимикали світло, і люди просто займались сексом? Казали: вимкнули світло? Добре! Ми хоч сексом займемось.

Тобто можна знайти позитив без якихось надмірних ідеалізацій, які створюють невроз. Тому, чим більше ми можемо радіти просто тому, що ми є, тим ми міцніші своїм здоров'ям. А це здоров'я може служити для реалізації любові, яка може нас наповнювати і давати нам нові ресурси для нашого власного життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *