У світі відзначають 70-ліття закінчення Другої світової війни

У світі відзначають 70-ліття закінчення Другої світової війни

  • 15 серпня 2015

У Лондоні проходять урочисті заходи з нагоди 70-ї річниці закінчення Другої світової війни: 15 серпня 1945 року Японія оголосила про капітуляцію.

На службі у церкві Святого Мартина на Трафальгарській площі була присутня королева Великої Британії Єлизавета II, її чоловік принц Філіп, прем’єр-міністр Девід Кемерон, а також колишні британські полонені.

Ветеран Далекосхідного фронту

З нагоди пам’ятної дати у Лондоні також пройде плац-парад кінної гвардії, повітряний парад та марш ветеранів, які воювали на Далекосхідному фронті. Після цього відбудеться прийом у саду Вестмінстерського абатства.

У війні з Японією загинули 70 тисяч військових з Британії та країн Співдружності, включно з 12 тисячами полонених, яких утримували у жахливих умовах й, які померли в японських таборах.

В суботу поминальні заходи пройшли в Японії, Китаї, Південній Кореї, а також на військовій базі США в Перл-Харборі, з нападу на яку почалась війна на Тихому океані.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе та імператор Акіхіто вшанували пам’ять жертв війни хвилиною мовчання.

Напередодні пан Абе виступив з промовою, в якій висловив сум щодо дій його країни в часи Другої світової, проте відзначив, що післявоєнні покоління японців, що не несуть відповідальності за цей конфлікт, не повинні бути обтяжені постійними вибаченнями.

Від промови японського прем’єра Абе в Південній Кореї та Китаї очікували більшого

Китай і Південна Корея надалі звинувачують Японію в недостатньому каятті.

За словами президента Південної Кореї Пак Кин Хє, від промови японського прем’єра “очікували більшого”.

“Історію не можна приховати. Історія живе в спогадах очевидців тих подій”, – сказала на церемонії в Сеулі президент.

Після капіталяції Японії 15 серпня 1945 завершилась 35-річна окупації тожді ще єдиної Кореї. В Південній Кореї тепер 15 серпня відзначають День визволення.

Пані Пак також закликала Японію “якомога швидше вирішити питання” так званих “жінок для втіх” – азійських жінок, яких в часи війни змушували працювати сексуальними рабинями для солдатів в японських борделях.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *