Путін в Севастополі: 5 годин очікування і хвилинна буря емоцій

Особисті огляди, незадоволені місцеві чиновники, 5 годин очікування, люди за ґратчастим парканом і епілептичний напад – президент Росії Володимир Путін продовжив свій робочий візит у Севастополі.

Несподівано для всіх вчора під час прогулянки Графською пристанню і площею Нахімова Володимир Путін оголосив, що його робочий візит у Севастополі буде продовжений ще на один день. За цей час він планував відвідати оборонну батарею на Малаховому кургані, яка є структурним підрозділом Музею героїчної оборони і звільнення Севастополя, а також місцевий корпус президентського кадетського училища.

Новина про те, що Путін залишається в Севастополі, вмить облетіла всі місцеві інформаційні ресурси. Зранку люди помалу почали збиратися на центральній площі Малахова кургану, щоб особисто побачити російського президента і, якщо пощастить, потиснути руку «своєму рятівникові».

Оборонна батарея Малахова кургану, Севастополь

За деякий час два бічні входи на курган були перекриті якоюсь «службою охорони в цивільному», а на центральному вході заступив на чергування наряд поліції в складі десяти осіб, які здійснювали особистий огляд і огляд ручної поклажі всіх людей, які входили на курган.

Сапери активно «прочісували» парк на предмет наявності вибухових речовин, двірники ретельно підмітали листя, яке почало опадати: в цілому складалося враження, що експрес-підготовка до візиту президента йде повним ходом.

Люди готуються зустрічати Володимира Путіна

Хибна тривога, або всіх – за ґрати

Ближче до полудня небесну гладь над курганом почали розсікати вертольоти, один з яких, ймовірно, приземлився неподалік. За кілька хвилин біля одного з в'їздів з'явилося кілька чорних іномарок з «мигалками». Побачивши це, присутні городяни і гості Севастополя всі як один кинулися до автомобілів і, немов по команді, вишикувалися в ідеально рівну шеренгу, готуючись до зустрічі.

Як з'ясувалося пізніше, тривога виявилася помилковою. Тоді ж директор Музею героїчної оборони і звільнення Севастополя Олександр Рудометов, повідомив, що приїзд Путіна очікується на 13 годину і порадив усім відпочити, набратися сил і натхнення, і люди, обличчя яких на мить наповнилися розчаруванням, повернулися до своїх вихідних позицій на лавочках.

«Коли приїде наш геній?», «А він знає, що ми його всі тут чекаємо?», «А до нього можна буде доторкнутися?» і таке інше

У кулуарах «лавочних» розмов із притаманним севастопольцям великоруським лейтмотивом велися політичні дебати з ухилом на героїзм і неперевершеність цьогорічного національного лідера Російського держави. Городяни раз у раз зверталися до охоронців, які сновигали туди-сюди з питаннями: «Коли приїде наш геній?», «А він знає, що ми його всі тут чекаємо?», «А до нього можна буде доторкнутися?» і таке інше.

Близько 12:40 на центральну площу кургану підтягнулися додаткові сили поліції, які відразу ж у наполегливій формі попросили всіх людей відійти вглиб центральної алеї, оскільки на площі нікому бути не дозволять. Поліцейські говорили досить ввічливо, але люди почали давати їм відсіч: «Дайте нам поговорити з президентом. Він взагалі в курсі, що ви людей в купу зганяєте? Я його виборець, чому я не можу перебувати поруч із ним?», – запитував у поліцейського один із присутніх, який прийшов на зустріч із Путіним разом з дружиною і маленькою дитиною.

Незважаючи на заперечення городян, які в процесі перетворилися в імперативні обурення, правоохоронці домоглися свого і відтіснили натовп ближче до центру алеї, встановивши ґратчастий паркан. «Поставте огорожу трохи ближче, дайте людям стати в тінь, а то нам ще тут казна скільки на сонці стояти», – запропонувала літня дама. «Вас ніхто не змушує тут стояти», – суворо заперечив їй «охоронець у штатському».

У момент, коли натовп сперечався з правоохоронцями, на площу забігли журналісти з «прокремлівського» пулу. Піднялися на курган і місцеві політики на чолі з губернатором Севастополя Сергієм Меняйлом: у повітрі витало якесь напруження.

Чиновницький прочухан, епілепсія та англійське прощання

Вже перевалило за 13 годину, але Путін так і не з'являвся. Натовп явно почав нудьгувати, але тут намалювався неабияк захеканий і спітнілий віце-губернатор Севастополя Євген Дубовик. Він підійшов до паркану, «козирнув» чиновницьким посвідченням і спробував пройти в «заборонену зону». І йому це навіть вдалося, але метрів через 30 Дубовика наздогнав один з «охоронців в цивільному», який, обійнявши севастопольського чиновника, порекомендував йому повернутися за паркан і спостерігати за візитом президента Росії разом з рештою «челяді». Дубовик скорився, але ще довго намагався комусь телефонувати, з'ясовувати причини такої зухвалої поведінки, але, судячи з усього, нічого в нього не вийшло.

Деякі з присутніх почали розходитися. Загалом біля ґрат було близько 50-60 осіб.

Близько 14 години кілька поліцейських, які стояли поруч із парканом, кинулися до огорожі: одна з жінок без свідомості впала на землю. Вона почала «хрипіти», з рота йшла піна. Люди, що були поруч з нею, сказали, що вона епілептик і напад, як завжди, наздогнав її раптово. «Швидка допомога» приїхала за 5-6 хвилин, жінку віднесли на лавочку і почали приводити до тями.

Через хвилин сорок на горизонті з'явилися кілька автомобілів, охоронці підбігли відкривати двері. «Приїхали!» – хором вигукнули кілька людей із шеренги спостерігачів. І дійсно, через дві години після зазначеного часу Путін, а разом з ним і Дмитро Медведєв прибули на курган.

Російські політики у супроводі своїх севастопольських колег поклали квіти до Вічного вогню та до підніжжя пам'ятника імперському адміралу Володимиру Корнілову, а також відвідали саму батарею-музей. Після всіх цих процедур у російського президента був запланований «підхід» до людей.

Побачивши силует «верховного», всі присутні почали кричати й аплодувати, в якийсь момент загальний полілог змінився на еклектичний вереск, який зрідка змінювали побажання здоров'я, удачі, щастя і всіх інших «стандартизованих благ». Контакт Путіна з народом зайняв у цілому трохи більше хвилини, після чого президент розвернувся і пішов по-англійськи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *