Зведені дані щодо ситуації у зоні АТО – 21 серпня

Події в зоні АТО за минулу добу

На Луганському напрямку інтенсивність бойових дій дещо зменшилася. Вперше за багато днів в районі Станиці Луганської та Щастя не було зафіксовано жодного епізоду порушення режиму тиші з боку бойовиків. Епіцентром протистояння вчора була лінія зіткнення Золоте – Попасна – Троїцьке. В Первомайську та околицях зосереджена значна кількість важкої техніки окупантів. Вчора, близько першої години ночі, НЗФ випустили по наших укріпленнях 20 реактивних снарядів з установки «Град». Пізно ввечері противник провів 2 обстріли зі 152-мм гармат у цьому ж районі. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

На інших ділянках фронту на Луганщині зафіксовано 2 збройних інциденти. Ворожий мінометний обстріл відбувся вчора вранці біля с. Болотене, що за 5 км від державного кордону. Також короткотривала провокація відбулася в районі с. Кримське, що на північ від Бахмутської траси.

Донецький напрямок. Продовжує зберігатися спокійна обстановка поблизу Світлодарської дуги та Горлівки.

Вчора противник здійснив 4 дрібних провокації поблизу сел. Луганське, а також Майорська. При цьому застосовувалася лише стрілецька зброя. В Дзержинську та його численних передмістях вчора було тихо.

Натомість на ділянці фронту від Горлівки до Донецька ситуація достатньо напружена. Противник провів 4 потужних артилерійських обстріли по наших позиціях на першій та другій лініях оборони біля Троїцького, Новобахмутівки, Новоселівки Другої та Кам’янки. Ворожі гаубиці розміщені у Ясинуватій та її околицях.

В районі Донецька обстановка незмінна. Перестрілки на передньому краї тривають і вдень, і вночі. Водночас важке озброєння НЗФ майже не застосовується.

На південь від Донецька вчора було тихо.

На Маріупольському напрямку обстановка незмінна: противник дотримується тактики артилерійських та, рідше, мінометних обстрілів наших укріплень з великої відстані у темну пору доби, не ризикуючи атакувати сили АТО. Район найбільшого напруження – 10-км ділянка фронту на північ від Старогнатівки. Вчора ввечері ворог провів тут 4 обстріли з важких мінометів і гаубиць.

Південніше, поблизу с. Орловське та Лебединське,  відбулося 2 збройних інциденти: противник застосував міномети і 122-мм гармати.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 4 польоти ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 2 – були поранені.

Служба безпеки України знешкодила бойовиків, які планували створення фейкової проросійської республіки на Миколаївщині

Напередодні Дня незалежності зловмисники за вказівкою російських спецслужб готували низку пропагандистських акцій з  розповсюдженням пропагандистських матеріалів антиукраїнського змісту. Планувалося створення бандформування за зразком так званих «ДНР» та «ЛНР». Під час обшуків у сепаратистів вилучено вогнепальну зброю, саморобні вибухові пристрої, гранати, засоби зв’язку та спеціальну літературу з диверсійної роботи. Закликаємо громадян бути пильними – наші вороги готують можуть готувати провокації напередодні свят.

У Дзержинську затримано жінку-диспетчера таксі, яка передавала бойовикам інформацію про діяльність сил АТО.

Також у Луганській області спецслужби затримали ворожого інформатора. Мешканець Попасної вступив до лав бойовиків та до останнього часу збирав інформацію для Дрьомова – ватажка однієї з банд окупованої Луганщини. Також агент корегував артилерійські обстріли бойовиків по позиціях ЗСУ.

У Слов’янську СБУ затримала ще одного бойовика.

Під час окупації бойовиками міста у 2014 році, він був завербований ватажком бандитів на прізвисько «Царь». Після звільнення Слов’янська він перебрався до Горлівки, де продовжував воювати на боці ворога. Тепер його чекає відповідальність за скоєнні злочини. Але нагадаємо, що люди, які не заплямували свої руки кров’ю, можуть уникнути кримінальної відповідальності у разі добровільної співпраці з українськими правоохоронними органами.

Українські правоохоронці продовжують вилучати нелегальну зброю в зоні АТО

У Старобільському районі співробітники міліції виявили схрон з боєприпасами.

Вилучено протитанкову керовану ракету, кулемет, близько 1500 набоїв різного калібру, 250 підствольних гранат, міну та 3 кулеметні стрічки.

Також у двох мешканців Луганської області оперативники вилучили гранати, набої і гранатомет. У підвальному приміщенні багатоквартирного будинку в м. Рубіжне виявили близько 200 набоїв різного калібру, а також 3 світлошумові гранати. Мешканець м. Щастя добровільно здав боєприпаси, які він знайшов у покинутому будинку – гранатомет, гранати і набої різного калібру.

Нагадуємо, що людина, яка добровільно здала органам влади зброю, боєприпаси, вибухові речовини, вибухові пристрої звільняється від відповідальності за незаконне зберігання зброї  та всього вищеназваного.

 

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *