Нафта і Китай штовхають курс рубля донизу

Нафта і Китай штовхають курс рубля донизу

  • 24 серпня 2015


Рубль у вільному плаванні – куди він попливе далі?

Курс долара на відкритті торгів на Московській біржі в понеділок подолав позначку в 70 рублів, наблизивши курс рубля до січневого мінімуму. Курс євро виріс до 81 рубля. Індекс РТС, слідом за біржами США та Азії, обвалився на 3,1%.

Найочевиднішою причиною падіння рубля експерти називають ослаблення світових цін на нафту. У понеділок ціна на марку Brent залишалася на рівні 44 доларів за барель, оновивши 16-річний мінімум за індексом Bloomberg Commodity Index.

Рубль також відчуває тиск, якого зазнають всі валюти країн, що розвиваються, відзначають експерти. Крім того, на курсі валюти позначаються введені Заходом санкції, що позбавили російські компанії доступу до іноземних кредитів.

Загалом, за оцінкою Bloomberg, за останні 12 місяців рубль впав в ціні на 46%.

Багато експертів, аналізуючи стан російської економіки, називають нинішній курс рубля цілком обґрунтованим.

Нафта і Китай

Головним чинником в утворенні цін на рубль залишається ціна нафти, погоджуються експерти. При цьому, враховуючи зростання пропозиції на світових ринках і загальне уповільнення світових економік на чолі з китайською, чекати зростання ціни на нафту найближчим часом не варто.

“Погані новини прийшли на цей раз з Китаю”, – каже керівник операцій на валютному і грошовому ринку “Металінвестбанку” Сергій Романчук.

Уповільнення економічного зростання країни, якому влада намагалися протидіяти, девальвуючи юань, все ж позначається на світових ринках. При цьому саме уповільнення зростання, а отже – зниження попиту на нафту, також буде впливати на її ціну.

“Незважаючи на те, що за нашими мірками девальвація юаня є мізерно малою величиною у кілька відсотків, зараз можна сказати, що весь світ відчуває на собі проблеми”, – каже пан Романчук.

У цьому сенсі рубль не є унікальним. Від падіння азіатських ринків постраждали індекси бірж по всьому світу, проте для економік, що розвиваються, особливо з тісними торговими зв’язками з Китаєм, ситуація є складнішою.

Виходячи з усього цього, зростання курсу рубля найближчим часом чекати не варто, вважає провідний аналітик “Промзв’язбанку” Олексій Єгоров.

“На наш погляд, цілком можливо, рубль може досягти і позначки 72 і 73 рубля щодо долара. Досить цікаво буде поспостерігати, яким чином поводитиметься Центральний банк і чи вийде він на ринок з валютними інтервенціями”, – відзначає пан Єгоров.

“Якщо Brent впаде до 40 доларів за барель, то долар цілком може досягти 75 рублів”, – погоджується з ним трейдер ING Костянтин Коструба.

Подібний сценарій допускає і міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв. На питання про те, чи може ціна на нафту впасти нижче 40 доларів, міністр у понеділок відповів ствердно, обмовившись, щоправда, що це відбудеться “на зовсім короткий час”.

Заходи протидії

Експерти називають два способи, якими російський уряд міг б зміцнити рубль: валютні інтервенції ЦБ і вже анонсоване Дмитром Медведєвим повернення до контролю за продажем валютної виручки експортерами.

“Я проводив свою нараду з експортерами, Центральний банк, природно, також з ними регулярно працює в режимі постійних продажів, які вони здійснюють. Вони це знають всі, тому ця робота буде продовжена”, – заявив недавно пан Медведєв, говорячи про заходи уряду щодо підтримки рубля.

На думку експертів, слабкий рубль залишиться нормою надовго

“Із завершенням продажів валютної виручки, рубль продовжить демонструвати ослаблення, відіграючи ситуацію на сировинних майданчиках,” – каже Олексій Єгоров. За його словами, такий державний контроль, який надасть ринку запас ліквідності на певний час, у довгостроковій перспективі виявиться неефективним.

Однак зараз задум уряду дійсно додає ринку ліквідності, каже Сергій Романчук. Ту пропозицію щодо валюти, яка зараз існує на ринку, він нічим іншим пояснити не може.

А як щодо можливих інтервенцій ЦБ?

“Дана дія була б цілком очікуваною ринком, але не привела б до істотного результату. Дійсно, коли рубль відпустили у вільне плавання, ключовим чинником у його курсі стала рублева вартість нафти”, – говорить пан Романчук.

Виходячи з цього, каже експерт, нинішній курс рубля виглядає фундаментально обґрунтованим.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *