На біржах Азії відновилося зростання

На біржах Азії відновилося зростання

  • 28 серпня 2015

Image copyright
AFP

Фондові ринки Китаю завершили тиждень на позначці майже на 8% нижче, ніж було наприкінці минулого тижня.

Падіння на китайських біржах на початку тижня викликало паніку на глобальних ринках.

Однак в останні два дні котирування на ринках в Азії почали повільно зростати. Цьому сприяло зростання фондових ринків у США.

Домінік Чан, працівник компанії GF Securities в Гонконзі, вважає, що інвестори поки що не оговталися від потрясінь і більшість з них не вірять в підйом ринків Азії найближчим часом.

Енгус Ніколсон, експерт з британської компанії IG Markets, каже, що інвесторів дуже непокоїть ситуація на китайських ринках, а також перспектива того, що Федеральна резервна система підвищить базові ставки.

Європейські ринки в п’ятницю залишалися в основному стійкими, хоча ринки в Парижі і Франкфурті закрилися на дещо зниженій позначці.

Аналіз Ендрю Уокера, економічного оглядача BBC:

Китайські ринки проявляють тенденцію до зростання, але чи можна тепер зітхнути з полегшенням?

На думку декого, нинішні стрибки курсів є типовими для серпня девіаціями, а спокій на ринках відновиться із закінченням періоду відпусток.

Можливо, це так, але нинішній епізод є нагадуванням про те, який важливий Китай для світової економіки. Його перехід від бурхливого зростання минулого десятиліття до більш стабільного розвитку має для всіх нас величезне значення.

Середні темпи росту за останні 30 років становили в КНР 10%; з 2009 року рівень інвестицій становив 45% від ВВП.

Подібні темпи зростання неможливо підтримувати постійно. Питання в тому, наскільки болючим буде перехід до більш низьких параметрів зростання китайської економіки.

Інфляція в Японії

Зростання фондових ринків в Токіо підкріпило тенденцію до росту ринків Азії після різкого падіння на початку тижня.

Image copyright
REUTERS

Інвестори також намагаються осмислити нові дані про темпи інфляції в Японії – вона знизилася до нуля в липні, що дало поштовх припущенням про неминуче втручання центрального банку.

Зміцнення фондових ринків у Азії йде за початком періоду відновлення курсів в Китаї, але спирається також і на зростання американських ринків.

Дані зі США свідчать, що котирування на Уолл-стріт різко пішли вгору в кінці тижня, як і зростання цін на нафту.

Одночасно з’явилися статистичні дані, що економіка США зростала в другому кварталі року набагато швидшими темпами, ніж прогнозувалося раніше.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *