Селян у біді не залишать

Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Владислав Лаврик провів робочу зустріч з представниками регіонального відділення ФАО для Європи і Центральної Азії.

Як підкреслив Драган Ангеловскі, відповідальний за розробку і впровадження програм ФАО, їх відділення, розташоване у Будапешті (Угорщина), забезпечує реалізацію і координацію політики ФАО і робить технічне сприяння країнам регіону.

Ескалація конфлікту в Східній Україні негативно вплинула і істотно погіршила умови життя, продовольчу безпеку і харчування людей, що живуть у буферній зоні. Підкреслювалося, що сільськогосподарський сектор серйозно постраждав через проведення АТО в Донецькій і Луганській областях. Багато фермерських господарств втратили частину урожаю озимої пшениці минулого року, а через ведення бойових дій у багатьох районах ярові культури так і не були посіяні. Фруктові сади були пошкоджені через обстріли, а сільськогосподарське обладнання втрачене в результаті обстрілів або мародерства. Багато сімей було вимушено забити поголів’я худоби через страх втратити його в ході бойових дій або неможливості випасу тваринних із-за мінування територій і недоліку кормів.

На території нашої області спільно з місцевою владою вже реалізовані декілька проектів цієї міжнародної організації. Навесні 500 сімей із Слов’янського, Костянтинівського, Артемівського районів отримали по 100 кілограмів посадочної картоплі елітних сортів, що районовані для вирощування на наших землях. У серпні жителів п’яти сіл так званої “сірої зони” Артемівського району забезпечили кормами для птахів і курчатами бройлерами. 235 сімей селян отримали по двадцять голів птахів і по 200 кілограм спеціального комбікорму. Окрім цього, ще 2500 сімей, відібраних громадами, зможуть отримати по 100 кілограмів подрібненого зерна. 200 домогосподарств Артемівського району, а також по 400 власників живності в Костянтинівському і Ясинуватському районах такі “подарунки” вже отримали. У вересні такий вантаж буде доставлений в Мар’їнський (500), Волноваський (500), Володарський (300), Першотравневий (200) райони, де проводиться відбір кандидатів. Не залишать худобу і птаха без провіанту і взимку. У жовтні-листопаді планується в тих же районах забезпечити іще 2500 сімей подрібненим зерном.

– Ми намагаємося допомогти максимально можливому числу людей, але кількість домогосподарств у буферній зоні конфлікту, що потребують такої допомоги, величезна, – сказав Фарух Тоїров, координатор проектів ФАО в Україні, – Необхідно збільшити донорську підтримку, щоб розширити нашу програму і охопити максимальну кількість найбільш нужденних сільських жителів. Ми постійно відстежуємо стан життєвого рівня сільського населення, переселенців, їх сімей.

Підкреслюючи важливість роботи місії, заступник голови облдержадміністрації Владислав Лаврик, подякував гостей за допомогу і висловив надію на подальшу співпрацю. Головне, що селяни і їх сім’ї в такий складний момент, можуть переконатися, що їх не залишили наодинці з проблемами, повірити в себе, в те, що їх праця приносить результати і вони можуть прогодувати і себе, і своїх близьких.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *