Корупційна логіка війни

У липні 2015 року Президент санкціонував створення мобільних груп за участі волонтерів для протидії незаконній торгівлі з Донбасом. Фактично, це стало визнанням факту, що більше ніж стотисячне угруповання військових та правоохоронців на Сході не тільки не виконує свою функцію, але й потонуло в корупції. Контролерам потрібні ще одні контролери…

З 15 липня штаб АТЦ анонсував, що почали діяти сім таких груп.

Після кількох вдалих рейдів, 2 вересня в районі м. Щастя (с. Лопаскіно) потрапила в засідку одна з них. Внаслідок підриву міни наведеної дії (МОН) загинуло 2 особи, шестеро поранено. Офіційно українцям сказали, що група потрапила в засідку ворожої ДРГ.

Проте Голова Луганської ВЦА Георгій Тука та волонтер і керівник «Армії SOS» Юрій Касьянов в один голос заявили: групу знищили «свої». З огляду на авторитет обвинувачувачів, державна та проплачена владою медіамашина не насмілилася закрутити звичну платівку про «адептів зради», «агентів Кремля», «кругом здобутки, яких ви не бачите».

Суспільство насторожено стрепенулося… Чи можливо, щоб на фронті свої вбивали своїх через гроші? Наскільки поширеною є корупція на фронті? Чи зможуть мобільні групи побороти корупцію?

Відповіді на ці питання дадуть нам розуміння загальної ситуації у державі, що має далекосяжні наслідки.

Виокремлю передумови, що призвели до події:

  • Сімдесят тисяч військових (ЗСУ), задіяних в АТО, в умовах «ні війни, ні миру». Вкрай неефективна, насильно мобілізована, невмотивована маса озброєних людей, що не розуміє, чим вони займаються. Війни немає, а з ЛДНР простіше домовитися аніж напрягатися для перемоги.
  • Поруч – величезний криміналізований регіон з дефіцитом усього на світі. Ринок продавця, який має лише доправити товар.
  • Фізична неможливість контролювати всіх і вся на величезному фронті. Моментальне зараження антикорупціонерів вірусом хвороби, проти якої вони борються.
  • Постійні переговори – контакти з ворогом, якого й ворогом ніхто прямо не називає. Отже, з людьми по інший бік окопів можна «вести діалог».
  • Офіційно сакралізоване питання торгівлі людьми обміну полонених, що дає прямі можливості «на фронті» налагоджувати з ворогом контакти в режимі: «я-тобі, ти – мені».
  • У книжках про корупцію такі передумови вважаються тепличними для поширення недугу. Звідси відповіді на питання, чому мобільна група шукала незаконні шляхи перетину лінії фронту в районі села Лопаскіно (лівий берег Сіверського Донця), де офіційно закриті всі пункти перепуску та взірвані усі мости через річку? Тому що ніякі стежки не перекрито і переправи функціонують. Учора (08.09) з’явилося відео, на якому видно функціонуючу переправу через річку в районі Лобачово- Жовте:

    Тому версія про те, що мобільну групу знищили героїчні захисники України, не позбавлена логіки.

    Чи зможуть шість інших мобільних груп переломити систему, яка замість воювати навчилася заробляти гроші? Моя відповідь – ні. Допоки ми не усунемо передумови.

    У кінці квітня 2015 року я написав матеріал про безальтернативність криміналізації товарообігу з окупованими територіями в умовах, коли ці території є окуповані де-факто, проте, де-юре, залишаються частиною України, на якій проходить АТО, і Україна продовжує підтримувати контакти з цими територіями.

    Для людей, занурених у проблему, не таємниця, що по всій лінії розмежування продовжують існувати невеличкі «тропи Хо Ши Міна», які ставлять під сумнів заходи із блокування транзиту товарів та людей до окупованих територій.

    Також, не таємниця, що існують закриті для стороннього ока переліки товарів та фірм, яким(и) «згідно-відповідно» закону дозволено торгувати з Донбасом. Дозволи, як і раніш,  видаються під покровом державної таємниці та за оціночним критерієм на розсуд влади: непричетності до терористичної діяльності та фінансування тероризму (п. 8.1 та 8.4 Тимчасового положення про порядок перетину лінії розмежування).

    Тому залізницею курсують ешелони з вугіллям «без якого не вистоїть українська енергосистема», а КПВВ безперешкодно минають «гуманітарні» вантажі «для пенсіонерів, що не можуть покинути домівок». Ще раз повторю: усі, абсолютно всі суб’єкти, що функціонують на окупованих територіях фінансують сепаратистів (терористів). І бізнес Ахметова – перший серед них.

    При цьому десятки тисяч мобілізованих, демотивованих, напіводягнених бійців ведуть напівтваринний спосіб життя в окопах. Кожен із них є свідком абсурду «гібридної» війни по-українські. Причому «гібридна» вона аж ніяк не з боку ворога. «Гібридна» війна по-українські – це коли, наприклад, взаємний вогонь ведеться по наперед визначеним пустим площам для прикриття нелегального товарообігу. Плюс напишемо звіт для отримання «бойових». Значна частина бійців не просто спостерігає, але активно включається в новий сегмент тіньової економіки України.

    За командами «зверху» (батальйон, сектор) через блокпости пропускають фури, вивозять дизель, алкоголь, запчастини…

    Підкреслю, що українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за перетин лінії розмежування у не встановлений спосіб. Ці діяння не є контрабандою, оскільки товари не переміщуються через митний кордон України, що є необхідною умовою для відповідальності за ст. 201 Кримінального кодексу України.

    Немає відповідальності і за ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів (Ст. 212 ККУ), оскільки торгівля з окупованими територіями не передбачає жодних додаткових платежів, що передбачені системою оподаткування в Україні.

    Влітку 2015 року законодавець передбачив адміністративну відповідальність за порушення порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції (Ст. 204-3 КпАП). Це означає, що порушник, у випадку, якщо його товар зловлять «на гарячому» правоохоронці чи військові, які на практиці самі організовують незаконну торгівлю, заплатить штраф від 170 до 1700 грн. Товар конфіскують… Якщо зловлять вдруге – штраф до 3400 грн з конфіскацією таких товарів. Ключовим тут є слово «якщо».

    Ми не програли війну Росії, але ми програємо боротьбу внутрішню, в якій гроші перемагають цінності та ідеали. Цінники проти цінностей, як влучно зазначив колись перший керівник ІАЦ – Володимир Чеповий. Система, в якій незаконне збагачення залишилося єдиним дієвим мотиватором до захисту Вітчизни. Система, запрограмована на самознищення.

     

    Володимир Полевий,

    керівник Інформаційно-аналітичного центру України

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *