Сербія: вісім осіб звинуватили у зв’язку з різаниною в Сребрениці

Сербія: вісім осіб звинуватили у зв’язку з різаниною в Сребрениці

  • 10 вересня 2015

Image copyright
Reuters

Image caption

У цій будівлі, як вважається, було вбито понад тисячу людей

Прокуратура Сербії з воєнних злочинів висунула звинувачення вісьмом підозрюваним у зв’язку з різаниною в місті Сребрениця, яка сталась у 1995 році в Боснії.

Усі вони – члени спеціального поліцейського підрозділу. Чоловіків звинувачують у тому, що вони брали участь у вбивстві кількох сотень мусульман в селищі Кравіца на околиці Сребрениці.

В один день сотні цивільних зігнали в складське приміщення і вбили, використовуючи кулемети і гранати.

Останки жертв, за даними прокуратури, знайшли щонайменше в трьох братських могилах.

Це перший випадок, коли сербський суд висунув звинувачення, пов’язані із різаниною в Сребрениці, в якій загинули понад вісім тисяч боснійських мусульман.

Обвинуваченим загрожує до 20 років ув’язнення, якщо їх визнають винними.

Їх

арештували в березні завдяки співпраці судів в Белграді та Сараєво.

Прокурор Владімір Вукчевич сказав агенції AFP, що це обвинувачення, є “сигналом, що безкарності за воєнні злочини не буде і жертви не будуть забуті”.

“Обвинувальний висновок відбиває позицію Сербії щодо найсерйознішого злочину, вчиненого після Другої світової війни, і є результатом хорошого регіонального співробітництва”, – цитує прокурора агенція.

Попередні справи щодо різанини в Сребрениці розслідували Боснія та Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії.

Один із восьми підозрюваних – керівник парамілітарного підрозділу Неделько Мілідрагович.

Його звинувачують у тому, що він наказав убивати і сказав, що “ніхто не має вийти живим”, як ідеться в обвинувальному висновку.

Пана Мілідраговича вже звинувачували в причетності до геноциду в Боснії, але до останнього часу він вів звичайне життя у Сербії через відсутність договору про екстрадицію між цими двома країнами.

У 2011 році сербська влада передала міжнародному суду в Гаазі колишнього командира армії боснійських сербів Ратко Младіча.

Його звинувачують в організації та керівництві масовими вбивствами.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *