ЗМІ: “радянський народ” нікуди не подівся

ЗМІ: “радянський народ” нікуди не подівся

  • 12 вересня 2015

Image copyright
UNIAN

Image caption

Польська преса вважає, що призначення Саакашвілі підтверджує існування “радянського народу”

У суботу, 12 вересня, іноземна преса пише про вплив Росії на пострадянському просторі, військово-політичні ігри у Сирії та пошук цапа-відбувайла поза Україною.

“Радянський народ”

Польське видання “Rzeczpospolita” вважає, що через 24 роки після розвалу Радянського Союзу “радянський народ” нікуди не подівся.

Видання вважає, що навряд-чи угорський прем’єр Віктор Орбан міг би очолити польський уряд. А колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі очолює в Україні одну з областей, каже газета, наводячи це, як приклад існування “радянського народу”.

Через чверть століття після падіння Союзу існує безліч людей, що відмовляються приймати зміни, які відбулися, та продовжують жити у “заповідниках Леоніда Брежнєва”, вважає газета.

Видання також розмірковує про роль російської мови в утриманні Росією контролю над пострадянським простором, та відзначає, що центр принаймні культурного впливу невпинно перетікає у Київ, який Москва продовжує змальовувати як “фашистський” та “антиросійський”.

Сирійські ігри

Видання New York Times розмірковує про російську політичну гру у Сирії. За словами газети, нещодавні дії Росії щодо збільшення військової підтримки для Башара Асада ставлять під загрозу політичне рішення щодо закінчення війни у країні.

Америка каже, що наміри Росії у Сирії залишаються незрозумілими. Вашингтон настільки стурбований, пише видання, що держсекретар Джон Керрі дзвонив російському колезі Сергію Лаврову вже двічі цього місяця, та попередив про можливу ”конфронтацію” зі Сполученими Штатами, якщо нарощування призведе до російських наступальних операцій, які можуть зачепити американських інструкторів або союзників.

Image copyright
Other

Image caption

Преса пише, що дії Росії ставлять під загрозу політичне рішення щодо закінчення війни у Сирії

На думку медіа, російські чиновники лише додають напруги, коли вони віджартовуються або відверто брешуть щодо своїх планів, так як вони це робили щодо України.

New York Times пише, що для США, Росії та інших країн, включно з Іраном, перемога над “Ісламською державою”, опіка над мільйонам сирійців, які були змушені покинути свої будинки, та порятунок того, що залишилося від сирійської держави, повинні бути загальними цілями.

Цього не можна досягти без політичного рішення, яке б привело до влади більш інклюзивний та компетентний уряд у Дамаску, вважає газета.

Росія як цап-відбувайло

Напередодні український президент Петро Порошенко заявив, що брак світової реакції на анексію Криму призвів до того, що Росія, почуваючись безкарною, посилає солдатів у Сирію та становить загрозу “усьому демократичному світу”, пише Кім Сенгупта для видання Independent.

Але, на думку автора, звинувачуючи Росію у всіх бідах, пан Порошенко замовчує той факт, що його уряд стикається з величезними труднощами всередині країни, зокрема щодо проведення обіцяних реформ та боротьби з корупцією.

Image copyright
UNIAN

Image caption

ЗМІ вважають, що українська влада використовує Росію для виправдання повільних реформ у країні

За словами оглядача, Петро Порошенко використовує Росію у якості “цапа-відбувайла”, виправдовуючи поразки уряду та повільні реформи у країні.

Видання відзначає, що саме високий запит на боротьбу з корупцією в українському суспільстві призвів до високої популярності Міхеіла Саакашвілі – колись президента Грузії а зараз губернатора Одещини та громадянина України.

Дехто не виключає, що згодом пан Саакашвілі перебереться і до кабінету міністрів, хоча, навряд чи на посаду прем’єра, пише видання.

Огляд підготував Дмитро Зоценко, Служба моніторингу ВВС.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *