Метеорологи: наступні два роки в світі будуть найспекотнішими

Метеорологи: наступні два роки в світі будуть найспекотнішими

  • 14 вересня 2015

Image copyright
PA

Image caption

За словами вчених, 2014, 2015 і 2016 роки стануть найспекотнішими на планеті за час спостережень

Британська метеорологічна служба вважає, що найближчі два роки стануть найспекотнішими для планети.

На думку метеорологів, зростання шкідливих викидів в атмосферу, що викликають парниковий ефект, призведе до серйозних змін кліматичної системи планети.

Цього року середня температура перевищувала звичайні показники на 0,68 градуса за Цельсієм.

Вчені стверджують також, що температурна аномалія Ель-Ніньо, що виникає в Тихому океані і призводить до підвищення температури, матиме помітний вплив на погоду на планеті. Хоча в Європі через це явище знизяться температури в літній час.

Голова британської метеослужби професор Стівен Белчер вважає, що звичайні природні явища, звісно, впливають на клімат, але безсумнівно і те, що підвищення температури на планеті пов’язане з парниковим ефектом, викликаним високим вмістом шкідливих газів в атмосфері.

“У разі, якщо наступний рік знову покаже підвищену температуру, стане очевидно, що клімат на планеті продовжує змінюватися”, – каже він.

Професор Роуен Саттон з Університету Редінга каже, що 2014, 2015 і 2016 роки стануть найспекотнішими на планеті за весь час спостережень.

“Це не випадковість. Ми спостерігаємо ефект накопичення температури в океанах і в атмосфері, викликаний парниковими газами”, – упевнений вчений.

Які ж причини цих змін клімату?

Різні чинники

Вчені стверджують, що збільшується кількість вуглекислого газу в атмосфері і зміни, що відбуваються в океанах, призведуть до серйозних наслідків.

Image copyright
AP

Image caption

Ефект Ель-Ніньо призводить до посух там, де зазвичай бувають повені, і навпаки

Професор Адам Скейф каже, що зараз на планеті відбувається відразу кілька кардинальних змін, що не може не позначитися на стані клімату.

Перше – Ель-Ніньо, коли коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану викликає повені там, де зазвичай бувають посухи, і навпаки. Результатом стали посухи в Південній Африці, Східній Азії і на Філіппінах та повені в Південній Америці.

Крім того, в північній частині Тихого океану температура зростає, що зазвичай відбувається раз на десятиліття.

Водночас в північній Атлантиці температура знижується.

Тепер вчені намагаються зрозуміти, як ці великі зміни температурних режимів у різних частинах світу вплинуть на загальну кліматичну картину на планеті.

Що переважить?

Професор Саттон каже, що хоча зрозуміло, яким чином шкідливі викиди в атмосферу впливають на підвищення температури на планеті, неясно, як саме буде змінюватися клімат, з огляду на настільки грандіозні явища в океанах.

Image copyright
Science Photo Library

Image caption

Вчені вважають, що крижаний покрив Арктики може відновитися

У той же час метеорологи вважають, що найближче десятиліття стане більш прохолодними і сухим в літній час для Європи – через похолодання в Атлантиці. Але це станеться, якщо тихоокеанські процеси не вплинуть на атлантичні.

Таке похолодання, до речі, може допомогти відновленню танучих арктичних льодовиків.

Професор Саттон водночас відзначає, що якщо парникові гази і далі пливатимуть на атмосферу, ефект від цього виявиться більш довгостроковим, ніж передбачалося.

“Якщо потепління, викликане парниковими газами, продовжиться, це буде мати більш тривалі наслідки для планети і навіть перекриє ефект від таких відносно короткочасних явищ, як, приміром, Ель-Ніньо”, – каже він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *