З початку АТО на Донеччині порушено 1818 проваджень за фактами зникнення людей

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський сьогодні зустрівся в Краматорську зі спеціальним доповідачем ООН з прав людини Крістофом Хейнсом.

Сторони обговорили ситуацію, що склалася на контрольованій і тимчасово окупованій території Донбасу у сфері захисту права на життя, а також випадки довільних позасудових страт, вчинені підтримуваними Росією сепаратистами та російськими регулярними військами.

Очільник області повідомив, що відслідковує процеси, які відбуваються по обидва боки лінії розмежування. Однак можливості вести облік скоєних правопорушень на тимчасово окупованій території в української влади немає.

«Зокрема, органи військової прокуратури з початку проведення АТО здійснили керівництво в 62-х кримінальних провадженнях щодо випадків насильства військових стосовно цивільного населення. Цими провадженнями постраждалими визнано 12 жінок, 59 чоловіків та двоє неповнолітніх дітей. Ключове завдання, яке я поставив як керівник військово-цивільної адміністрації: жоден такий злочин не може покриватися, винні не повинні уникнути покарання», – наголосив Павло Жебрівський.

За словами голови ОДА, на сьогодні безвісті зниклими на неконтрольованій території Донеччини вважаються більше 600 осіб. «Це лише маленька частина, оскільки не так багато людей звертаються з офіційними заявами», – підкреслив він.

Загалом, з початку проведення Антитерористичної операції (15.04.2014) в області зареєстровано 1818 кримінальних проваджень за фактами зникнення осіб за ст. 115 КК України, з них 1430 – протягом минулого року. «Хочу сказати, що в цьому році цифри суттєво меньші. І це зрозуміло, торік було більше військових дій і більше загиблих», – зауважив очільник області.

Сьогодні обласна влада не тільки фіксує правопорушення, але й проводить профілактичну роботу щодо їх недопущення. Павло Жебрівський також наголосив, що українська сторона чітко дотримується виконання Мінських домовленостей. «Вся важка артилерія, танки відведені від лінії розмежування. Особисто перевіряю 30-кілометрову зону, важкого озброєння там не бачив», – наголосив голова Донецької ОДА.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *