У Генеральній прокуратурі України відбулася зустріч із делегацією Політико-безпекового комітету ЄС

Генеральний прокурор України Віктор Шокін зустрівся з делегацією Політико-безпекового комітету Європейського Союзу.

У заході також взяли участь, зокрема, від Генеральної прокуратури України: перший заступник Генерального прокурора України Юрій Севрук, начальник управління міжнародно-правового співробітництва Олександр Коваленко, від Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, від Політико-безпекового комітету Європейського Союзу його глава Вальтер Стівенс, від Консультативної місії Європейського Союзу Кальман Міжей.

Віктор Шокін поінформував гостей про діяльність Головної військової прокуратури та про утворення в її складі управління з розслідування злочинів проти миру, безпеки і людства та міжнародних правопорушень. «Україна зараз у війні, у війні з терористами, діяльність яких тісно пов’язана з Росією. Допомога, яку надає Європейський Союзу, Сполучені Штати Америки нас сильно підтримує. Але Росія, на жаль, не виконує в повній мірі Мінські домовленості, що заважає встановленню миру», – заявив Віктор Шокін. Він нагадав, що залишається актуальним питання визволення полонених українців, зокрема, Надії Савченко. «Полонені зараз віддали до суду у Росії. На жаль, це питання, попри всі зусилля Міністерства закордонних справ і Генеральної прокуратури України, залишається не розв’язаним. Тут ми розраховуємо на підтримку світової спільноти, міжнародного співтовариства, передусім Європейського Союзу. Лише разом із міжнародним співтовариством ми можемо прийти до успіху», – сказав Віктор Шокін.

Керівник ГПУ також поінформував про процес реформування прокуратури України, утворення антикорупційної прокуратури та подякував представників європейських структур за допомогу.

Юрій Севрук зупинився на реформуванні органів прокуратури відповідно до положень нового закону «Про прокуратуру», запровадження конкурсних засад доступу до професії прокурора та зайняття адміністративних посад в органах прокуратури, впровадження системи органів прокурорського самоврядування як форми самостійного колективного вирішення прокурорами питань внутрішньої діяльності прокуратури. «Наразі розпочато перший етап реформи – сворення місцевих прокуратур. Замість діючих 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур буде створення 178 місцевих. Загальна чисельність працівників прокуратур цього рівня зменшиться з приблизно 7980 осіб до орієнтовно 5500. На сьогодні триває проведення чотирьохетапного конкурсу на заміщення близько 700 вакантних посад керівників і заступників керівників місцевих прокуратур. Процес набору одночасно проходить у всіх регіонах України», – зазначив Юрій Севрук.

Олександр Коваленко поінформував про співпрацю Генеральної прокуратури України з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки. «Генеральним прокурором України до регіональних прокуратур 07.05.2015 направлено доручення щодо надання сприяння Місії в реалізації її повноважень і забезпечення ефективного та конструктивного співробітництва», – зазначив Олександр Коваленко. Він запропонував співпрацю з місією здійснювати у формі реалізації конкретних проектів. «У такому разі будуть чітко визначені відповідальність і обсяги роботи кожної зі сторін, визначена модель та чіткі очікувані результати. Як наслідок, можна достовірно оцінити ефективність взаємодії», – підсумував Коваленко.

У свою чергу Вальтер Стівенс подякував Генеральному прокурору України Віктору Шокіну за розпочате реформування органів прокуратури. «Ми, 28 представників Європейського Союзу, приїхали в Україну, аби підтримати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. Також ми тут, щоб продемонструвати, що вітаємо всі Ваші зусилля спрямовані на проведення безпрецедентних реформ. Також вітаємо серйозні та мужні зусилля (бо розуміємо, як це не легко), які Ви докладаєте до реформування прокуратури та в справі боротьби з корупцією. Ми тут щоб заохотити вас до продовження реформування, бо розуміємо, як це важливо для України в нинішніх умовах», – сказав Вальтер Стівенс.

Як підсумок зустрічі керівники делегацій висловили упевненість у плідному та конструктивному характері подальшого співробітництва.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *