Прокуратура захищає конституційні права громадян, до яких безпідставно застосовано адміністративні стягнення, що обмежують їх особисту свободу

З метою поновлення порушених конституційних прав громадян прокурорами вживалися заходи щодо апеляційного оскарження незаконних судових рішень про накладення адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Основною підставою для їх оскарження стали незаконність накладення адміністративного арешту та громадських робіт унаслідок їх призначення особам, стосовно яких такі стягнення не можуть застосовуватися, зокрема інвалідів та осіб пенсійного віку.

Так, за апеляційною скаргою прокурора Нововоронцовського району постановою апеляційного суду Херсонської області від 19.05.2015 скасовано постанову районного суду про накладення на громадянина М. стягнення у виді адміністративного арешту за порушення правил адміністративного нагляду. Судове рішення скасовано з підстав неправильної правової кваліфікації дій правопорушника внаслідок непідтвердження кваліфікуючої ознаки повторності допущеного порушення.

Перевірками також виявлено непоодинокі факти неправомірного накладення штрафу за ст. 173-2 КУпАП (насильство в сім'ї), хоча нова редакція цієї статті від 12.02.2015 не передбачає такого виду стягнення та посилює відповідальність у частині можливості застосування громадських робіт.

Ураховуючи неоднакове тлумачення норм законодавства у цій сфері, за ініціативою Генеральної прокуратури України Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ підтвердив позицію щодо повноважень прокурора на апеляційне оскарження постанов суду у справах про адміністративне правопорушення, як при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, так і щодо проваджень про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Загалом з початку цього року прокурорами внесено понад 150 апеляційних скарг на постанови суду у справах про накладення адміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Робота на цьому напрямі триває.

Звертаємося до громадськості з проханням повідомляти органам прокуратури про порушення конституційних прав осіб при застосуванні адміністративного затримання, арешту та громадських робіт на телефони гарячої лінії, розміщені на сайтах регіональних прокуратур у рубриках «захист прав в’язнів».


Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *