Адмінреформа у дії: переймаємо польський досвід

У Краматорську заступник голови обласної держадміністрації Владислав Лаврик відкрив семінар «Польський досвід та український шлях до децентралізації – питання та відповіді».

Він зазначив, що децентралізація та адміністративна реформа в Україні нині не лише актуальна, але й, безперечно, головна тема життя місцевих громад. Це перший, найголовніший та найважчий крок на шляху до створення держави, яка гідно піде шляхом європейської інтеграції.

Польські експерти та тренери Ярослав Біттель і Анджей Кузьмінські будуть розповідати про хід реформ у цій країні після 1989 року і до наших днів. А головне, навчати голів міських, сільських та селищних рад Донеччини тим заходам, які потрібно здійснювати при реформуванні у першу чергу, як планувати діяльність та які заходи здійснити, аби громада стала сильною і спроможною забезпечити гідний рівень життя мешканців.

– Ситуація у Польщі наприкінці вісімдесятих років, – поділився враженнями Ярослав Біттель, – дуже нагадує нинішню українську. Коли найменша адміністративна одиниця гміна де-факто існувала, але де-юре не мала жодних повноважень. І протягом трьох місяців гмінам були надані повноваження та інструменти для їх здійснення. Проведені вільні вибори. Для вас зараз головне – не втратити час і скористатися цим шансом.

– Цей семінар та майстер-клас, – розповів директор Офісу реформ в Донецькій області Сергій Попов, – перша ластівка у цілій низці заходів, які передбачені у плані роботи по підготовці та впровадженні реформи місцевого самоврядування в нашому регіоні. Слід зазначити, що в області реформа в цілому просувається дуже вдало, насамперед через те, що є зацікавленість місцевих жителів – членів громад і бажання жити по-новому. Після того, як відбулася фінансова децентралізація, кошти почали надходити до місцевих бюджетів, зараз надається децентралізація повноважень, тобто можливість цими коштами користуватися. Оскільки реформа відбувається добровільно, ніхто ніяким чином не регламентує процес, то громади вирішують хто із ким буде об’єднуватися, аби бути потужними у фінансовому плані. Є дуже важливий момент, оскільки питання гуманітарного блоку – освіта, медицина, відпочинок при децентралізації лягають на плечі об’єднаних територіальних громад, то польській досвід новоствореним громадам дуже знадобиться.

За інформацією Департаменту розвитку сільської місцевості, впровадження реформ та АПК ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *