Криза з мігрантами: ЄС зібрався на саміт

Криза з мігрантами: ЄС зібрався на саміт

  • 23 вересня 2015

Image copyright
Getty

Лідери ЄС почали екстрений саміт щодо мігрантів у Брюсселі.

Зустріч відбувається на тлі гострих суперечок щодо розташування додаткових 120 тисяч шукачів притулку з Близького Сходу в країнах Євросоюзу.

На саміті планують обговорювати посилення кордонів і допомогу сусіднім із Сирією країнам, звідки прибувають багато мігрантів.

Лідери ЄС також мають затвердити узгоджені напередодні

квоти щодо розселення мігрантів. Рішення щодо них було не одноголосним, хоча більшість міністрів внутрішніх справ країн-членів Європейського союзу і схвалили його.

Але проти виступають Румунія, Чехія, Словаччина та Угорщина.

Проти участі у схемі виступила також Велика Британія, яка натомість запропонувала власний план щодо переселення людей безпосередньо з таборів для біженців поруч із сирійським кордоном.

“Ми повинні робити більше, аби стабілізувати країни і регіони, з яких ці люди прибувають”, – заявив британський прем’єр Девід Кемерон, прибувши на зустріч.

Він також заявив, що Британія додатково виділить понад 150 тисяч доларів на розв’язання проблем біженців.

Водночас голова Європейської ради Дональд Туск закликав запропонувати “конкретний план” для безпеки зовнішніх кордонів ЄС “замість аргументів і хаосу, які ми спостерігали в останні тижні”.

А президент Литви Даля Грібаускайте сказала, що ситуацію, яка склалася, спричинив “не брак європейської єдності, а брак європейської мудрості”.

Критика квот

Відповідно до запропонованого раніше плану, мігрантів перемістять із Італії, Греції та Угорщини до інших країн ЄС.

За словами кореспондента ВВС у Європі Кріса Морріса, дуже незвично, що проблему, яка стосується національного суверенітету, вирішують більшістю голосів, а не одностайно.

Схема прийняття мігрантів, як видається, має бути добровільною. Хоча, зазначає кореспондент, країни, швидше за все, матимуть невеликий вибір щодо цього.

Президент Чехії Мілош Земан заявив: “Тільки майбутнє покаже, яка це буде помилка”.

Чеський міністр внутрішніх справ Мілан Чованец написав у Twitter: “Дуже скоро ми зрозуміємо, що імператор без одягу. Сьогодні здоровий глузд програв”.

Дуже скоро ми зрозуміємо, що імператор без одягу. Сьогодні здоровий глузд програвМілош Земан, президент Чехії

Радіо Прага також повідомило, що Чехія може оскаржити рішення про квоти в Європейському суді. Те саме припускають у Словаччині.

У Латвії сотні людей вийшли на демонстрацію проти квот попри те, що міністр внутрішніх справ країни підтримав це рішення ЄС.

Речник уряду Угорщини заявив, що країна поважатиме це рішення.

Згідно з правилами ЄС, країна, яка не згодна з політикою щодо міграції, яку застосували до неї, може звернутися зі скаргою до Європейської Ради.

Водночас міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, який головував на зустрічі, сказав, що “не сумнівається”, що країни, які виступили проти, впроваджуватимуть це рішення.

Фінляндія утрималися від голосування. Польща, яка спочатку виступала проти пропозиції, проголосувала “за”.

“Ми відчували, що буде набагато краще вести переговори, обговорити всі умови, які є важливими для нас”, – сказав ВВС польський міністр з європейських справ Польщі Рафал Тшасковский.

“Ми вирішили бути активним учасником цієї дискусії”, – сказав він.

Домовленості про квоти

  • Усіх мігрантів, які потребують захисту, переселять з Італії, Греції, Угорщини до інших держав-членів ЄС.
  • Ідеться про 15 600 людей із Італії, 50 400 – із Греції, 54 000 – з Угорщини.
  • У цих трьох країнах проводитимуть попередню перевірку осіб, які шукають притулку.
  • В пріоритеті – сирійці, ерітрейці та іракці.
  • На тих країн-членів, які відмовляються прийняти мігрантів, накладатимуть грошовий штраф у розмірі 0,002% від ВВП.
  • Розселення в країнах, що приймають мігрантів, залежатиме від рівня розвитку їхньої економіки, чисельності населення і середньої кількості заяв про надання притулку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *