Культогляд: як Бред Пітт налякав ірландське село

Культогляд: як Бред Пітт налякав ірландське село

  • 25 вересня 2015

Image copyright
AP

Image caption

Нова стрічка Бреда Пітта налякала тварин у Північній Ірландії

Як написати хіт, Бред Пітт налякав ірландських тварин, що можна знайти в попкорні під час кіносеансу – про все це читайте в черговому культогляді британської преси.

Формула хіта

Чи є рецепт успішної музики? Які “інгредієнти” необхідні для пісні, що не втратить популярність десятиліттями?

Цю тему на замовлення автомобільного концерну Fiat досліджував науковець Мік Грірсон з Університету Лондона, розповідає Daily Mail.

За допомогою комп’ютерної програми він проаналізував багато популярних пісень, які свого часу потрапили до рейтингів музичних видань. Його цікавили тональність кожного твору, темп, звукові та тембральні коливання, різноманітність акордів та слова.

“Найголовніший спільний компонент усіх пісень – те, що в більшості з них звук дуже розмаїтий та динамічний”, – розповідає дослідник.

Image copyright
Getty

Image caption

Пісня гурту Nirvana Smells like teen spirit – ідеальний хіт, кажуть дослідники

Ще одна характеристика, яка об’єднує світові хіти, – так званий тембральний дисонанс, перепад тональностей.

Ще виявилося, що деякі слова використовуються в популярних піснях частіше за інше, наприклад, “крихітка” (baby) або “кохання” (love).

Вчений дійшов висновку, що пісня гурту Nirvana Smells like teen spirit відповідає усім критеріям справжнього хіта. І саме тому Fiat, швидше за все, використає її для реклами свого нового автомобіля.

Але пан Грірсон вважає, що насправді немає якоїсь “магічної формули”, аби написати хітовий музичний твір.

Бред Пітт проти тварин

Image copyright
Chris Hill National Geographic Creative

Image caption

Зйомки нового фільму, який продюсує Бред Пітт, налякали свійських тварин у північноірландському селі

“Воли розбігаються у паніці, кури пронизливо кудкудакають, собаки тремтять, коні стрибають у канави, а корови ревуть з переляку”, – з такого опису починає свій матеріал про зйомки нової пригодницької стрічки газета Guardian.

Однак фільм “Загублене місто Z”, який продюсує Бред Пітт, не про тваринний світ, а про легендарного британського військового і шпигуна Персі Фосетта, який пропав безвісти у бразильських джунглях у далекому 1925 році.

Зйомки проходили у тихому, майже пасторальному селі Беллігеллі у Північній Ірландії, і гучні піротехнічні ефекти перелякали худобу та свійських птахів.

Джейсон МакКілліон, один з місцевих, зізнається, що він не заперечує проти зйомок, але додає, що людей варто було попередити, що буде так голосно.

“Якби в нас був розклад, ми би зачиняли тварин у хлівах”, – бідкається чоловік.

Але речник знімальної групи повідомив, що “було зроблено все можливе, або заздалегідь проінформувати землевласників”, а вибухівку використовували “в рамках законодавства”.

Guardian нагадує, що це не перша кінострічка за участі Бреда Пітта, яка викликала незадоволення місцевих мешканців у Британії.

У 2013 році під час зйомок військової драми “Лють” у графстві Оксфордшир режисер був змушений вибачатися за те, що сцену битви знімали до глибокої ночі.

“Кінопіратів” – на абордаж

Image copyright
EON Productions via PA

Image caption

Джеймса Бонда треба захищати від піратів, попереджають захисники авторських прав

Британські кінотеатри наймають охоронців, які будуть під час сеансів за допомогою пристроїв нічного бачення вираховувати серед глядачів потенційних “піратів”, повідомляє Independent.

Роблять це перед світовою прем’єрою чергової частини Бондіани – “007. Спектр”, що, як очікується, принесе величезні касові збори. За нею полюють користувачі торрентів.

Кірен Шарп, директор Федерації проти крадіжки авторського права, пояснює: “Чим краще фільм і чим більше його очікують, тим вище ризик. Джеймс Бонд – у зоні підвищеного ризику, і ми працюємо з менеджментом кінотеатрів та дистриб’юторами, аби все пройшло з найсуворішим дотриманням правил. Ми не хочемо, аби стрічку записали”.

Такі заходи безпеки – реакція на все більш досконалі та витончені прийоми, якими користуються пірати, аби зняти той чи інший фільм. Вони, наприклад, можуть сховати камеру у відерці з попкорном, в якому зроблять невеличкий отвір. А ще на записуючі пристрої натягують шкарпетку, аби вони не світилися в темряві.

Кірен Шарп додає, що його організація бореться з піратством, бо кіноіндустрія є величезною частиною британської економіки, від якої залежить добробут багатьох людей.

Огляд підготував Андрій Кондратьєв, Служба моніторингу ВВС.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *