Путін: сила зброї не забезпечить цілісність України

Путін: сила зброї не забезпечить цілісність України

  • 28 вересня 2015

Image copyright
Getty

Image caption

Під час промови Путіна українська делегація вийшла з зали

Президент Росії Володимир Путін переконаний, що вирішити кризу на сході України можна лише завдяки повному виконанню мінських угод.

Про це він заявив у зверненні до Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

У своїй промові російський лідер присвятив Україні лише невелику частину, не згадавши у ній ані про анексію Криму, ані про звинувачення у причетності до військових дій на Донбасі.

Натомість пан Путін розкритикував однополярний принцип світоустрою, який, на його думку, сповідують неназвані переможці Холодної війни, а також закликав до створення “широкої міжнародної антитерористичної коаліції”, ключовими учасниками якої мають стати ісламські країни.

Очікується, що після виступу на Генасамблеї ООН Володимир Путін проведе зустріч з президентом США Бараком Обамою.

“Збройний переворот”

“(В Україні) використали незадоволення значної частини населення чинною владою і ззовні спровокували збройний переворот. У підсумку – спалахнула громадянська війна”, – проголосив Володимир Путін власну версію появи конфлікту на сході України.

(В Україні) використали незадоволення значної частини населення чинною владою і ззовні спровокували збройний переворот. У підсумку – спалахнула громадянська війнаВолодимир Путін

На його думку, вирішення кризи можливе лише “при повному, добросовісному виконанню мінських угод від 12 лютого цього року”.

“Погрозами, силою зброї цілісність України не забезпечити, а потрібно це зробити. Потрібне реальне врахування інтересів і прав людей в Донбасі, повага до їхнього вибору, узгодження з ними, як це і передбачено мінськими домовленостями, ключових елементів політичного устрою держави”, – заявив Володимир Путін.

Перед виступом пана Путіна українська делегація на чолі з Петром Порошенком залишила залу засідань.

Президент США Барак Обама, який виступав на Генасамблеї ООН перед російським лідером, згадав у своїй промові про анексію Криму та “агресію” на сході України, яка за нею послідувала.

“Кричуще порушення” суверенітету та територіальної цілісності України пан Обама назвав причиною санкцій, введених протягом останнього часу проти Росії.

Image copyright
Getty

Image caption

Володимир Путін назвав події на сході України “громадянською війною”

Володимир Путін сказав, що “односторонні санкції в обхід Статуту ООН” “не лише переслідують політичні цілі, але й служать усуненню конкурентів на ринку”.

У своєму спічі він не звернувся до кримської теми, відзначивши, втім, що післявоєнна Ялтинська конференція відбулася на території “нашої країни”.

Росія анексувала Крим навесні минулого року після “референдуму”, який не визнало міжнародне співтовариство.

Невдовзі після анексії півострова розпочалося загострення на сході України. Україна, НАТО та західні країни кажуть, що Росія надає підтримку військовою технікою та живою силою озброєним формуванням самопроголошених “республік”.

Москва заперечує ці звинувачення, визнаючи участь російських громадян у бойових діях тільки як добровольців.

“Експорт революцій”

У промові Володимир Путін пов’язав виникнення угрупування “Ісламська держава” з “вакуумом влади”, який виник у низці країн Північної Африки та Близького Сходу після “агресивного зовнішнього втручання”.

Російський лідер жодного разу не вказав на конкретних, на його думку, винуватців загострення на Близькому Сході.

“Експорт революцій – тепер уже так званих “демократичних” – триває”, – заявив він.

Пан Путін визнав, що Росія надає військово-технічну підтримку Іраку, Сирії, “іншим країнам регіону, які ведуть боротьбу з терористичними угрупуваннями”, не прокоментувавши далі збільшення військової активності Росії в Сирії останнім часом.

Image copyright
AFP

Image caption

Очікується, що після промови Путіна лідери Росії та США проведуть очну зустріч

Він назвав “помилковим” відмову західних країн від співробітництва з сирійською владою, адже війська президента Асада та курдські угрупування, на його думку, є єдиними, хто “реально бореться з “Ісламською державою” та іншими терористичними організаціями”.

Барак Обама у своєму виступі на Генасамблеї ООН назвав президента Сирії Башара Асада “диктатором”, який “вбиває десятки тисяч людей свого власного народу” та виступив проти повернення “довоєнного статус-кво” в Сирії.

“Не розхитувати”

Російський лідер розкритикував не конкретизовані ним “спроби розхитати авторитет і легітимність ООН”.

“Це може призвести до руйнування всієї архітектури міжнародних відносин. Тоді у нас справді не залишиться жодних правил, крім права сильного”, – сказав він.

“Після закінчення Холодної війни у світі виник єдиний центр домінування, і тоді у тих, хто опинився на вершині цієї піраміди, виникла спокуса думати, що якщо вони такі сильні та виняткові, то краще всіх знають, що робити і, відповідно, не потрібно рахуватися з ООН”, – пояснив пан Путін походження розмов про “застарілість” ООН.

Він запевнив, що Росія готова до роботи над трансформацією Організації “на основі широкого консенсусу”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *