Іноземні ЗМІ: Путін поставив Обамі мат у Сирії

Іноземні ЗМІ: Путін поставив Обамі мат у Сирії

  • 30 вересня 2015

Image copyright
EPA

Що каже керівник Генштабу України про Мінські угоди, переговори США та Росії щодо Сирії та “показові” суди в Росії та Україні – в огляді британської преси.

Генштаб і мінські домовленості

Керівник Генерального штабу України Віктор Муженко в інтерв’ю Independent каже, що надія на виконання Мінських угод є примарною.

“Я не вірю, що росіяни виведуть війська, передадуть контроль над кордоном або дозволять вільні вибори на Донбасі, – заявив він. – Я лише можу оцінювати, що відбувається зараз. Наразі мало доказів прогресу у будь-якому з цих аспектів”, – сказав він.

Зараз на території, яку контролюють бойовики, перебувають понад 40 тисяч військових, і всі вони підкоряються наказам із Росії, каже він.

Image copyright
UNIAN

Image caption

Віктор Муженко каже, що прогресу в Мінських угодах мало

Пан Муженко інтерпретує нещодавні навчання у Росії, в яких брали участь 95 тисяч військовослужбовців, як пряму загрозу Україні.

“А куди ще їх можуть спрямувати? Я дуже сумніваюся, що Росія збирає таку силу для Сирії”, – каже він.

Пан Муженко також розповів про роль російських спецназівців у

боях під Дебальцевим у лютому.

“Ми тримали Дебальцеве до того моменту, коли російські спецпризначенці та морська піхота увійшли в місто. Ми мали шляхи доставки, ми мали боєприпаси, але це був поворотний момент, і ми були змушені піти”, – пояснює він.

Росія спростовує причетність до конфлікту на сході України і відкидає участь своїх військових у ньому.

Керівник Генштабу заперечив заяви критиків, що вихід із Дебальцевого був “панічним”. Навпаки, командири чекали, поки артилерію бойовиків не передислокують зі сходу, де вона могла би легко розстріляти війська, які відходили з міста. Як тільки артилерію відвели, було подано наказ відступати, каже голова Генштабу.

Недовіра до Путіна

Financial Times закликає США поставитися до російської ініціативи щодо Сирії “з великою пересторогою”.

Конфлікт у Сирії став кошмаром для західних урядів, тому Сполучені Штати не можуть не спробувати співпрацювати з Росією у вирішенні сирійського питання, пише видання.

Але Вашингтон не повинен мати ілюзій щодо справжніх мотивів Володимира Путіна у боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, пише видання.

Image copyright
Reuters

“Москва намагається утриматися в Сирії. Ще важливіше те, що пан Путін хоче відволікти увагу світу від конфлікту з Україною, який перетворив його на парію у міжнародних відносинах. Ще він хоче відволікти увагу росіян від падіння економіки, яка потерпає від санкцій. Він хоче продемонструвати, що Росія – велика держава, яку не можна ігнорувати чи ізолювати”, – пише Financial Times.

Проблема США в тому, що Володимир Путін має план щодо Сирії, а Барак Обама не має. Після Іраку та Афганістану президент США намагається уникнути військового втручання, як тільки може.

Він відмовився підтримати зброєю сирійських повстанців і нічого не зробив після того, як Башар Асад застосував хімічну зброю.

“Отже пан Путін може використовувати вакуум, створений західною політикою” в Сирії, пише видання.

Стосовно українського питання, Financial Times вважає, що якщо Володимир Путін виведе війська і зброю з Донбасу та закриє кордон, як це передбачено Мінськими угодами, США можуть розглянути можливість діалогу з Росією, якого вона прагне.

“Але пан Путін має спочатку показати, що воліє підтримувати безпеку у світі після холодної війни – а в цьому немає впевненості”, – підсумовує видання.

Путін ставить мат

На сирійській дошці Володимир Путін поставив Бараку Обамі мат, вважає Daily Telegraph.

Коли будуть писати історію падіння впливу США на Близькому Сході, остання зустріч Барака Обами та Володимира Путіна під час засідання Генасамблеї ООН може виявитись головним поворотним моментом, вважає видання.

“У той час як американський президент не хоче бути ефективним лідером у розв’язанні сирійської кризи, цей вакуум заповнює пан Путін”, – пише видання.

Пан Обама може казати, що президент Башар Асад не повинен очолювати Сирію, але не має практичних засобів, аби втілити своє бачення в життя.

Володимир Путін же, навпаки, надав персональні гарантії Башару Асаду, і надіслав важку техніку.

Якби лідери США та Росії грали в шахи, це було б рівнозначно мату, який пан Путін поставив пану Обамі, вважає газета.

Image copyright
AFP

Image caption

Володимир Путін каже, що Башар Асад представляє легітимну владу Сирії

Ще гіршим для Барака Обами є те, що Володимира Путіна підтримує Іран, з яким американський лідер щойно підписав угоду, яка мала почати нову еру у відносинах між цими країнами.

Таким чином, замість поліпшення позицій США на Близькому Сході, через “одержимість” Барака Обами ядерними переговорами з Іраном та ігнорування інших питань, відбувається зворотний процес, пише видання.

Савченко в обмін на спецназівців?

У той час як напруга щодо Мінських угод зростає, Росія та Україна почали показові суди над військовослужбовцями, пише Daily Telegraph у статті про українську льотчицю Надію Савченко та “російських спецназівців” в Україні.

Адвокати Надії Савченко кажуть, що справа проти неї “суто політична” і вважають, що єдина надія на звільнення – це обмін, який персонально узгодять президенти Володимир Путін та Петро Порошенко.

Це породило чутки, що громадян Росії Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, які, за даними українського слідства, є російськими військовими, можуть запропонувати на обмін, пише Daily Telegraph.

Огляд підготував Сергій Арсентьєв, Служба моніторингу ВВС

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *