Росія здійснила біля 20 ударів з повітря в Сирії

Росія здійснила біля 20 ударів з повітря в Сирії

  • 30 вересня 2015

Росія в середу почала кампанію авіаударів проти позицій супротивників Башара Асада в Сирії.

Згідно з повідомленнями російського міністерства оборони, авіаудари здійснено по цілях у контрольованих антиурядовими повстанцями районах сирійської провінції Хама.

Російська сторона каже, що заздалегідь попередила про ці удари представників Вашингтона. Однак з американських джерел стало відомо, що посольство США в Багдаді отримало це попередження за годину до авіаударів.

Представники російського міноборони кажуть, що мішенню ударів є бойовики ІД, однак США і сирійські повстанці це заперечили.

Новий поворот

Ці авіадури стали новим поворотом у громадянській війні в Сирії, що триває вже понад чотири роки. Кореспондент ВВС у Вашингтоні каже, що занепокоєння викликає гіпотетична можливість того, що США і Росія бомбардуватимуть об’єкти в Сирії одночасно, але без належного координування.

Американський міністр оборони Еш Картер заявив, що доручив американським військовим представникам якнайшвидше зустрітися з російськими партнерами й обговорити, як не допустити конфлікту.

Image copyright
AFP

Image caption

Російські літаки прибули до Сирії на початку місяця

США кажуть, що попри попередження російського військового аташе американським літакам не залітати в повітряний простір Сирії, американці завдали ударів по позиціях ІД біля Алеппо.

Російський президент Володимир Путін заявив, що Росія завдає ударів проти джихадистів ІД у Сирії на прохання президента Баша Асада, давнього союзника Росії в тому регіонів.

Однак Вашингтон стривожений тим, що Москва прагне лише зміцнити режим Асада, якого на Заході вважают злочинцем, що кинув урядове військо проти сирійських громадян.

Росія назвала мішені

Міністерство оборони Росії повідомило, що російські винищувачі здійснили біля 20 бойових вильотів над територією Сирії і вразили вісім об’єктів “Ісламської держави”, знищили командний пост джихадистів і операційний центр у гірських районах.

Image copyright
Reuters

Image caption

Громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011 року

Удари розпочалися невдовзі по тому, як верхня палата російського парламенту Рада Федерації одностайно схвалила подання президента Путіна дозволити використовувати збройні сили РФ за межами держави.

Подібне голосування 1 березня 2014 року передувало анексії Криму і стало поштовхом до розпалювання конфлікту на Донбасі, нагадало в коментарі для ЗМІ міністерство закордонних справ України.

Російські ВПС надаватимуть підтримку сирійському уряду доти, поки армія Сирії проводитиме наступальні операції, заявив президент Росії Володимир Путін.

Image copyright
EPA

Image caption

На вихідні до авіаударів коаліції долучилися ВПС Франції

Водночас він підтвердив, що Росія підтримуватиме Сирію з повітря і не братиме участі в наземних операціях.

За словами глави адміністрації президента Сергія Іванова, мова йде про використання виключно військово-повітряних сил в Сирії проти екстремістського угрупування “Ісламська держава”.

Сумніви щодо намірів Москви

Держсекретар США Джон Керрі в розмові зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим висловив невдоволення рішенням Москви почати повітряну операцію в Сирії. Дії Росії, за словами Керрі, “суперечать заявленим намірам про вирішення конфлікту”.

Голова Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил Халед Ходжа також засудив “російську військову агресію” в Сирії.

“Росія не воює з ІДІЛ (угрупованням “Ісламська держава”. – Ред.). Вона використовує військову силу для підтримки війни, яку режим Асада веде проти мирних громадян. Вона ризикує бути замішаною у воєнних злочинах. Міжнародне співтовариство повинне засудити Росію і вжити негайних заходів щодо захисту сирійських громадян шляхом заборони на повітряні бомбардування”, – заявив Халед Ходжа.

У свою чергу міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем вже заявив, що російське військове втручання відбувається в рамках очолюваної Москвою коаліції, схваленої урядом у Дамаску, на відміну від коаліції під керівництвом США, яку уряд Асада вважає ненадійною і неефективною.

Вранці представник міноборони США заявив наступне: “Сьогодні вранці російський офіційний представник у Багдаді поінформував працівників посольства США, що російські бойові літаки почнуть здійсювати повітняні операції проти ІД над територією Сирії. Він у зв’язку з цим попросив, щоб літаки США на час тих місій уникали польотів у сирійському повітряному просторі”.

Він заявив, що коаліція на чолі зі США буде і надалі здійснювати повітряні операції проти ІД над Іраком і Сирією згідно з планом, і скритикував російські бомбардування, назвавши їх демаршем.

“Хоча ми привітали б конструктивну роль Росії, сьогоднішній демарш навряд чи є ознакою такої ролі і жодним чином не змінює наших операцій”, – додав речник міноборони США.

Хто що контролює в Сирії

Тим часом активісти сирійської опозиції з мережі “Місцеві координаційні комітети” (МКК) звинуватили російську авіацію в завданні авіаударів по п’яти містах на північ від Хомса (Зафарані, Растан, Телль-Біса, Макарміа і Гант), що призвело до загибелі 36 мирних жителів, включаючи п’ятьох дітей.

За твердженням активістів, жоден із районів, у яких були завдані авіаційні удари, не контролюється “Ісламською державою”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *