Контрактники 74-ї ОМСБр РФ воюють на Донбасі під прикриттям “батальйону лнр “хулігани”

Міжнародна волонтерська група InformNapalm продовжує збирати докази участі підрозділів збройних сил Росії в бойових діях на Донбасі. За результатами чергового OSINT-розслідування добули нову інформацію про “ростовсько-українські відрядження” 74-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 21005 41-ї загальновійськової армії – Центральний військовий округ, Юрга, Кемеровська область) періоду літо-осінь 2014 року, а також докази того, що окремі військовослужбовці цього військового з’єднання досі перебувають на окупованій території Донбасу і  входять до незаконних збройних формувань “новоросії”. 

Під час вивчення й поглибленого аналізу інформації, опублікованої в групі В/ч 21005, Кемеровська область, м. Юрга  соціальної мережі “ВКонтакті” виявлено низку тем з листуванням рідних і близьких військовослужбовців 74-ї ОМСБр про події, пов’язаних з перебуванням зведеного підрозділу цієї військової частини в південному відрядженні влітку-восени 2014 року. Найбільшої уваги заслуговує тема із заголовком “Хто -що знає про наших в ростові? заспокойте мене.4 день немає зв’язку” (посилання на архів цього листування), у якому з 30 серпня по 2 жовтня 2014 року обговорювалися деталі, пов’язані з участю юргинської бригади в бойових діях на Донбасі, в тому числі про їхню участь у боях за луганський аеропорт. Публікуємо кілька уривків (оригінали листування представлені у вигляді скріншотів):

Світлана Коваленко: “все кепсько там! сьогодні знайомій подзвонив чоловік і повідомив, що вони вчора захоплювали аеропорт! їх почали обстрілювати, він поранений лежить в госпіталі і говорить, що дуже багато поранених”
2 вер 2014

Чаяна Монгуш : “Є поранені, про загиблих мовчать”
2 сен 2014

Чаяна Монгуш: “З Юрги ніхто не загинув, це точно каже.щас у них ранок, сплять, телефони у головних здали, отримають подзвонять”
3 вер 2014

Ксенія Ушкалова: “Ура! Чоловік подзвонив! Сказав були на війні. У кінці вересня приїдуть додому”
3 вер 2014

Тетяна Ремер: “А, щось кажуть, буде чи ні ще викид наших на Україну?”
3 вер 2014

Світлана Коваленко відповіла Тетяні Ремер: ” Тетяно, наче ні, наші перемогли!”
3 вер 2014

    

У ще одній темі із заголовком “Ось так живуть наші герої))” опублікована фотографія з коментарями (посилання на архів). Судячи з нестатутного вигляду й білих ідентифікаційних пов’язок, фотографія зображує одну з бойових вилазок 74-ї ОМСБр з Ростовської області на український Донбас. На задньому плані можна роздивитися прикриту й замасковану бойову техніку.

Примітка: деякі сторінки учасників цього листування видалені, можливо, через надмірну балакучість і реакцію на це відповідних органів, або тому, що жінки, що коментували “наші перемоги”, так і не дочекалися своїх чоловіків.   

Нагадуємо, що 74-та ОМСБр з Юрги не раз згадувалася в ранніх розслідуваннях InformNapalm. У добутих в листопаді 2014 року матеріалах фігурували фотографії з військовослужбовцями юргинської бригади з прикордонних з Україною польових таборів, звідки здійснювали марш-набіги на Донбас і копії т. зв. підписок “про нерозголошення інформації обмеженого доступу в зв’язку з виконанням спеціальних завдань для забезпечення безпеки РФ” військовослужбовців в/ч  21005.  Також зафіксовані вересневі фотографії підбитого на Донбасі танка Т-72 74-ї бригади.

  

За спостереженнями групи InformNapalm, останні 6 місяців російське військове командування перейшло до нової тактики використання своїх військовослужбовців на Донбасі. У період “дії Мінських домовленостей” росіяни відмовилися від використання звичних тактичних груп (БТГр/РТГр), бо великі бойові одиниці зі штатного складу ЗС РФ на Донбасі не можуть лишатися непоміченими, тим більше, що сформовані два армійських корпуси, що об’єднують російсько-терористичні війська в НЗФ нового ґатунку. Тепер російських військовослужбовців-контрактників з різних військових з’єднань поодинці або малими групами (не більше відділу) відряджають до того чи іншого підрозділу “новоросії” як інструкторів чи фахівців, що не раз підтверджували наші розслідування. Серед таких відряджених помітили військовослужбовців наступних військових частин:

291-а артбригада (в/ч 20634, Північна Осетія, м. Владикавказ),

7-а військова база (в/ч 09332, м. Гудаута, окупована Абхазія, Грузія),

–  8-а ОМСБр гірська (в/ч 16544, Чечня, с. Борзой),

– 23-я ОМСБр (в/ч 65349, Самара),

19-я ОМСБр (в/ч 20634, Північна Осетія, м. Владикавказ).

До вказаного переліку додаємо й 74-у ОМСБр, кадровий військовослужбовець якої проходить службу в складі т. зв. “3-го батальйону лнр “хуліган” НЗФ “новоросії”. За результатами вивчення та аналізу соціальних профілів бойовиків терористичних організацій “днр/лнр” виявлено профіль Іллі Секеріна  (архів на профіль, архів на фотоальбом, архів на контакти), вік – 23 роки,  родом з Омська. Судячи з інформації та фотографій у профілі, І. Секерін у 2013 році, після проходження строкової військової служби, трохи попрацював у приватній охоронній компанії,  підписав контракт на службу в 74-й окремій мотострілецькій бригаді (договір між МО РФ та кандидатом на контракт передбачає 3 роки обов’язкової служби). За підсумками літньо-осіннього відрядження на Донбас від 2014 року наказом міністра оборони РФ №841 від 23 грудня 2014 року нагороджений  медаллю “За військову доблесть” II  ступеня, нагородне посвідчення за підписом командира в/ч  21005 полковника А. Болдирєва. Судячи з усього, І. Секерін не зупинився на медалі другого ступеня. Через рік, орієнтовно з серпня 2015 року, в гонитві за медаллю I ступеня був відряджений з Юрги на Донбас у “3-й батальйон лнр” російсько-терористичних військ.

  

 

 

Серед нинішніх друзів І. Секеріна чимало колег по НЗФ “хуліган”, за сепаратистською подобою яких також можуть ховатися кадрові російські військовослужбовці: Сергій КосяковОлександр Олегович КамєнєвЛьоха ІвановІлля ПікаловОлексій ІзварінТимофій Кравченко, а також колега – учасник літньо-осінньої кампанії на Донбасі в 2014 році й кавалер тої є медальки “за доблесть” Олексій Пирін.

Як зазначали вище, 74-а ОМСБр не раз згадувалася в контексті “ростовсько-українських відряджень”. Дивіться тематичні посилання:

За надання первинної інформації, на якій ґрунтується цей матеріал, дякуємо Владу, другові нашого проекту.

Матеріал до публікації підготував Іраклій Комахідзе 

(сс) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при передруку та використанні матеріалу активне посилання на автора та наш проект обов’язкове.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *