США припиняють навчати бійців у Сирії

США припиняють навчати бійців у Сирії

  • 9 жовтня 2015


Getty

Міністр оборони США Ештон Картер сказав, що треба створити “спроможні та мотивовані” сили

США мають намір припинити свою програму з підготовки бійців для сирійської помірної опозиції і зосередяться натомість на постачанні обладнання та зброї вже наявним силам, які борються проти угруповання “Ісламська держава”.

Програму, вартість якої 500 млн доларів, жорстко критикували після того, як з’ясувалося, що треновані США повстанці передали машини та боєприпаси екстремістам.

У її рамках мали навчити та озброїти 5 400 бійців цьогоріч і ще 15 тисяч наступного року.

Пентагон заявив, що тепер допомогу в боротьбі із “ІД” надаватимуть “обраній групі перевірених лідерів та їхнім підрозділам”.

Як стало відомо, із двох перших груп, які відправили до країни, першу в липні оточили бійці угрупування “Фронт аль-Нусра”, яка є відгалуження Аль-Каїди.

Друга передала більшу частину свого обладнання тому ж угрупованню в вересні в обмін на безпечний вихід.

Reuters

New York Times, посилаючись на анонімне джерело в міністерстві оборони США, повідомило, що США більше не будуть набирати сирійських повстанців для навчальних програм в Йорданії, Катарі, Саудівській Аравії чи Об’єднаних Арабських Еміратах.

Натомість вони створять менший навчальний центр у Туреччині, де “посередників”, переважно лідерів опозиційних груп, навчатимуть оперативних маневрів, таких як прохання про авіаудар, пише газета.

Міністр оборони США Ештон Картер, виступаючи на спільній прес-конференції з міністром оборони Великої Британії Майклом Феллоном, зізнався, що “не був задоволений першими зусиллями” в навчаннях.

Тепер США розглядають “інший” шлях для того, щоб “дати змогу здатним та мотивованим силам на землі” повернути територію, яку захопило “ІД”, та “звільнити сирійські території від екстремізму”, сказав пан Картер.

Як повідомили в міністерстві оборони США, ставку зроблять на взаємодію з угрупуваннями, які успішно борються з “ІД” – такими як курдські бійці на півночі Сирії.

Російські ракет

Пан Картер також сказав, що є ознаки того, що чотири російські крилатих ракет, які впали в Ірані, не досягнувши своїх цілей в Сирії, були несправними.

Міністр оборони став першим американським чиновником, який публічно прокоментував повідомлення щодо падіння цих російських ракет в сусідній країні.

Росія спростувала ці повідомлення, сказавши, що всі 26 ракет, які випустили із Каспійського моря, влучили в свої цілі.

Пан Картер звинуватив Росію в тому, що вона здійснює “принципово помилкові” операції в Сирії, які, за його словами, “розпалюють громадянську війну і відтак екстремізм”.

Москва стверджує, що бомбує позиції “ІД” і спростовує інформацію, що удари орієнтовані на опозиційні сили до президента Сирії Башара Асада.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *