Дослідження: Китай на порозі “епідемії смертей” від куріння

Дослідження: Китай на порозі “епідемії смертей” від куріння

  • 9 жовтня 2015


Getty

Учасник пекінського марафону розігрівається перед забігом – із сигаретою

Кожному третьому чоловікові у Китаї віком до 20 років загрожує передчасна смерть, якщо він не кине курити, свідчать результати нового дослідження, оприлюдненого у журналі Lancet.

Науковці із Оксфордського університету, Китайської академії медичних наук і Китайського центру контролю за захворюваннями зібрали разом і підсумували результати двох загальнонаціональних досліджень, проведених із різницею у 15 років. Участь у них взяли тисячі людей.

Їхні висновки стверджують, що наразі дві третини чоловічого населення Китаю починають курити у віці до 20 років, і близько половина з них помре від цієї звички.

У 2010 році від тютюнової залежності у Китаї померли 1 мільйон людей. Дослідники кажуть, що якщо тренд на куріння в країні триватиме, ця щорічна статистика подвоїться до 2030 року, перетворившись у “епідемію передчасних смертей”.

Водночас один із авторів звіту Річард Пето стверджує, що сумних наслідків можна уникнути – якщо спонукати людей кинути курити.

“Ключ до уникнення цієї хвилі смертей у тому, щоб кинути, а якщо ви молодий чоловік, – то не починати”, – каже він.

Цікаво, що у той час, як курців серед китайських чоловіків – більше половини, серед жінок відсоток тих, хто курить, дуже низький – 2,4%.

Аналіз: Селія Гаттон, BBC News, Пекін

У багатьох частинах Китаю обіди втиснуті у схожий шаблон: відклавши свої палички, чоловіки відсовують від столів стільці і запалюють сигарети. Не дивно, що владі Китаю ніяк не вдається запровадити заборону на куріння в громадських місцях. Відносини тут надто часто будуються у клубах сигаретного диму.

Дорогі марки сигарет, прикрашені позолоченими деталями на цупкому картоні, даруються як подарунки. Звичайні ж бренди не доступні хіба що найбіднішим – пачка цигарок тут коштує в середньому 2,5 юаня (40 американських центів).

Getty

Електронні сигарети, які дехто вважає методом допомогти курцям кинути, поки що не дуже популярні в Китаї

При цьому в країні, де куріння настільки інтегроване у повсякденне життя, дуже мало знають про шкоду від тютюну. Згідно з даними ВООЗ, лише 25% дорослих у Китаї можуть назвати конкретні небезпеки для здоров’я, які створює куріння – від раку легенів до захворювань серця.

Мабуть, саме тому не видається дивним, що лише 10% китайських курців кидають цю звичку за власним вибором. Натомість більшість змушені кидати курити через те, що вже надто хворі, щоб продовжувати.

Надто популярна звичка

Коли у розвинених країнах відсоток курців серед населення послідовно знижується – як-от у США, де нині курить лише кожен п’ятий, – він зростає у Китаї, де сигарети стають доступнішими, а купівельна спроможність росте.

Китай – найбільший у світі споживач сигарет: кожна третя вироблена цигарка викурюється саме тут. Крім того, Китай і найбільший виробник тютюну.

Загалом у Китаї курить понад 300 мільйонів людей – близько чверті від загальної кількості населення, а середньостатистичний курець споживає у день 22 сигарети.

Влада країни раніше висловлювала занепокоєння через зростання кількості курців. У Пекіні навіть запровадили заборону на куріння у громадських місцях. Проте спроби обмежити паління були зірвані самою популярністю шкідливої звички, а також її внеском у податкові надходження: щороку китайський уряд отримує до бюджету 428 млрд юанів (67 млрд доларів) із податків на тютюнові вироби.

Згідно статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен другий курець у світі помирає від цієї звички.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *