Повість про двох лисиць – переможець конкурсу фото дикої природи

Повість про двох лисиць – переможець конкурсу фото дикої природи

Джонатан Амос
Кореспондент з питань науки, BBC News

  • 14 жовтня 2015


Don Gutoski WPY2015

“Повість про двох лисиць”: симетрія життя та смерті

Здобич дістанеться переможцю. А переможцем цьогорічного конкурсу фотографій дикої природи Wildlife Photographer of the Year стало фото, що зображує боротьбу двох лисиць.

На світлині, автором якої є фотограф-аматор Дон Ґутоскі, руда лисиця тягне геть тіло переможеного песця після смертельної сутички у канадському національному парку Вапуск.

“Це найкраще фото, яке я колись робив”, – сказав пан Ґутоскі у коментарі ВВС.

“Тут – симетрія їхніх голів, тіл, хвостів – навіть симетрія їхніх виразів на обличчях”, – каже він.

Зони проживання цих двох видів перетинаються у канадському Вапуску. І якщо більша за розмірами руда лисиця помітить свого арктичного родича – неодмінно почне полювання на нього.

Раніше свідками смертельних герців між лисицями ставали доглядачі парку, проте уперше ця мить задокументована у фотографії.

Одна із суддів фотоконкурсу, редактор журналу National Geographic Кеті Моран зазначає, що це фото дивовижно пом’якшує усю жорстокість кривавої сцени.

“Це геть не сприймається як кровопролиття. Узагалі-то, на перший погляд здається, ніби руда лисиця просто знімає свого зимового кожуха”, – коментує пані Моран.

За її словами, ця світлина несе також потужний меседж про зміну клімату.

“Із потеплішанням у Арктиці та суб-Арктиці руді лисиці просуваються углиб на північ на території, де проживають песці, і такі сутички траплятимуться все частіше”, – каже вона.

Переможців конкурсу Wildlife Photographer of the Year оголосили у вівторок на церемонії у лондонському Музеї природознавства, який і є власником та організатором змагань.

Судді відсортували найкращі фото із понад 42 тисяч світлин, присланих із майже 100 країн.

Вживу побачити фото “Повість про двох лисиць” можна буде на виставці, що відкриється у лондонському музеї цієї п’ятниці. Згодом вона також вирушить у тур разом із іншими фотографіями-переможцями.

“Боротьба турухтанів” – ураган пір’я, знятий 14-річним фотографом Ондреєм Паланеком

Конкурс Wildlife Photographer of the Year проводиться щороку уже понад 50 років поспіль і визначає найкращі фотографії дикої природи за 18 категоріями.

Друга за престижністю його номінація – найкращий молодий фотограф дикої природи. Цьогоріч це звання отримав 14-річний Ондрей Пеланек із Чехії за фотографію під назвою “Боротьба турухтанів”.

Ці птахи відомі своєю “грубою” і войовничою поведінкою під час шлюбного періоду. Фото зроблене на півострові Варангер на півночі Норвегії.

“Піймати цю сцену намагалися багато дорослих фотографів, а Ондрею справді це вдалося”, – зазначає Кеті Моран.

У номінації підводної фотографії переміг австралієць Майкл Ау, який сфотографував смугача Брайді, що розсікає табун тунця біля узбережжя Південної Африки

Переможницею номінації “Репортаж в одному кадрі” стала Брітта Ящинські. Цим тиграм і левам, що виступають у китайському парку розваг “Сім зірок” у місті Гуйлінь, із міркувань безпеки виривають зуби та кігті. Знімок називається “Солом’яні коти”

Амір Бен-Дов із Ізраїля переміг із цим фото у номінації “Птахи”. Він провів п’ять днів, фотографуючи зграю соколів. Ця світлина зроблена в останні хвилини п’ятого дня

На цьому знімку фотограф Пере Солера задокументував національний парк Байя-де-Кадіз в Андалусії

Ще одна лисиця. Британець Річард Пітерс кілька місяців фотографував уночі свій сад у графстві Суррей, перш ніж йому вдалося спіймати в об’єктив тінь цієї лисиці

Едвін Ґісберс із Нідерландів сфотографував тритона, що рухається поверхнею річки

Француз Джонатан Жаго переміг у номінації “Молод 15-17 років”. Він сфотографував зграю червоних ібісів на острові Ленсойс біля північно-східного узбережжя Бразилиї

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *