Чим залякують виборців у Дніпропетровську?

Дніпропетровськом шириться інформація, через яку може знизитися явка виборців, особливо, молодих людей, в день голосування: нібито на виборчих дільницях 25 жовтня будуть чергувати представники військкоматів, звіряти списки військовозобов’язаних і виписувати повістки. В обласному військкоматі такі повідомлення називають неправдивими. Між тим, в одному з виборчих штабів заявляють, що розгойдування ситуації й зниження явки виборців із застосуванням «брудних» технологій вигідне їхнім політичним конкурентам. Технологія не спрацює, припускають незалежні експерти, однак на явку виборців можуть вплинути й інші фактори – навіть погода.

Першим заяву про нібито наміри військкоматів у день виборів звіряти дані й виписувати повістки прямо на дільницях зробив один із кандидатів на посаду міського голови Дніпропетровська, демобілізований боєць АТО Юрій Помазан. Цей меседж був поширений через прес-службу претендента на посаду мера. Особисто прокоментувати її Помазан не встиг: після побиття невідомими він перебуває в лікарні й готується до операції на щелепі у середу.

«Ми вимагаємо від влади в день голосування 25 жовтня в Дніпропетровську відмовитися від ідеї звіряти списки військовозобов’язаних і роздавати повістки на виборчих дільницях. «Кабінетні» військові, які просиджують штани у військкоматах і жодного дня не бували на фронті, намагаються вкотре відзначитися перед начальством», – йдеться в заяві Помазана.

Цю заяву вже розтиражували деякі місцеві й загальноукраїнські ЗМІ. Ширяться чутки й у соціальних мережах. Користувачі, в основному, молоді чоловіки, пересилають один одному інформацію «від родича з військкомату» про нібито заплановане вручення повісток.

«На виборчих дільницях – тільки вибори»

У Дніпропетровському облвійськкомати ці повідомлення називають неправдивими. Заступник обласного військового комісара Сергій Полуциган каже: вкинута дезінформація покликана зменшити показники участі молоді в голосуванні. Виборчі дільниці створені винятково для волевиявлення громадян, і закон забороняє військкомам здійснювати на них свою роботу, каже військовий.

«Ні, таких заходів військові комісаріати області проводити не будуть. Це все дурня. Це намагання сторони, що протидіє нам на інформаційному полі, внести певну нестабільність для того, щоб знизити явку виборців. Я бачу це саме так. Ніхто з військових комісаріатів під час роботи виборчих дільниць проводити свою роботу на них не буде, це заборонено законом. На виборчих дільницях виключно здійснюється виборчий процес, решта діяльності там заборонена», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Сергій Полуциган.

«Ця примітивна «розводка» не спрацює»

У штабах кандидатів «заяви про повістки» сприймають як спроби конкурентів на виборах розгойдати ситуацію. Представник партії «Укроп», народний депутат Андрій Денисенко заявляє: зменшити кількість молодих виборців, які збираються прийти на дільниці, вигідно, передусім, тим силам, за яких ця молодь не голосуватиме.

«Опитування показують, що у віковій категорії до 35 років екс-регіонали мають близько 10% підтримки виборців у Дніпропетровську. Відповідно, через своїх технічних кандидатів, через свої мережі, підконтрольні ЗМІ вони поширюють абсолютно брехливу інформацію. Це примітивна, але дуже цинічна провокація. У нас закінчилась шоста хвиля мобілізації і не розпочалась сьома. Плюс – жоден орган державної влади не піде відкрито на зрив виборів. Я думаю, що це не спрацює, тим більше, що цей план був вчасно викритий і експертами, й журналістами. Зараз проводиться роз’яснювальна робота, вона має дати свої плоди, і ця примітивна «розводка» не спрацює», – сказав народний депутат.

Люди «проголосують ногами»?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов «сценарій з повістками» називає «реальним, але малоймовірним». За його словами, у виборчих комісіях і так бракує членів, навіть теоретично – у них просто не буде часу й можливостей, аби разом з прямими обов’язками звіряти ще й списки військовозобов’язаних. «Деза про військкомів» на явку виборців у Дніпропетровську не вплине, вважає він, але явку можуть скоригувати інші фактори, навіть погода.

«Головним чинником зниження явки виборців є досить брудна виборча кампанія, найбільш конфліктна за останні 20 років. І це досить потужно впливає на виборця. Люди, далекі від політики, дивляться на цей бруд і «голосують ногами» – вони не йдуть на виборчі дільниці. Якщо у вересні йшла тенденція до збільшення явки, то зараз – до зниження. Якщо говорити про прогноз, то явка буде також залежати від погоди: якщо буде дощ, то явка буде «валитися». Є ще й інший момент, який не враховує соціологія: декларування готовності йти на голосування не завжди конвертується в дію. І молодь в цьому менш дисциплінована. Виграє той, хто зможе краще мобілізувати свій контингент виборців і довести його до дільниць. Це ми в неділю й побачимо», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Між тим, незаангажована молодь Дніпропетровська – волонтери, активісти екологічного та спортивного руху, демобілізовані бійці – розпочали свою «контр-акцію», спрямовану на мобілізацію виборця. У рамках громадянської кампанії «Голосуй або програєш» та «Голосуй або заткнись» в соціальних мережах юнаки та дівчата поширюють відеозвернення з проханням прийти на вибори.

Бігборд у Дніпропетровську
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *