Ізраїльського прем’єра критикують за слова про палестинців і Голокост

Ізраїльського прем’єра критикують за слова про палестинців і Голокост

  • 21 жовтня 2015


AFP

Ізраїльського прем’єра критикують за висловлювання на Конгресі сіоністів

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху наразився на критику за припущення, що нацистів до ідеї Голокосту схилив лідер палестинців.

Пан Нетаньяху заявив, що Адольф Гітлер хотів лише вислати євреїв з Європи, але Великий муфтій Єрусалиму Хадж Амін аль-Хуссейн сказав: “Спали їх”.

Головний історик ізраїльського меморіалу, присвяченого Голокосту, заявила, що такі твердження є фактологічно неправильними.

Лідер ізраїльської опозиції назвав слова прем’єра “небезпечними історичними викривленнями”.

А чільний представник палестинської влади сказав, що висловлювання пана Нетаньяху показали, що він так сильно ненавидить палестинців, що готовий виправдати Гітлера.

Напруженість у відносинах ізраїльтян і палестинців загострилася через раптове збільшення кількості нападів і обстрілів, що супроводжувались смертями.

Ізраїльські правоохоронці також мали кілька сутичок із палестинськими учасниками протестів, під час яких загинули палестинці. Насильство поширилося і на кордоні з Газою.

“Сумний день”

Хадж Амін аль-Хуссейн, який помер у 1974 році, був лідером палестинських націоналістів і провідником насильницьких кампаній проти євреїв і британської влади на територіях, які входили до британського Мандату на урядування в Палестині у 1920-х та 1930-х роках.

Він утік із цих територій у 1937 році, але продовжував кампанію проти планів Британії розділити ці території на дві частини – єврейську та арабську держави, і залишався союзником нацистів під час Другої світової війни.

Hulton Archive

У листопаді 1941 року Хадж Амін аль-Хуссейн зустрівся з Гітлером у Берліні. За повідомленнями тогочасної німецької преси, під час тої зустрічі він намагався переконати лідера нацистів підтримати створення арабської держави.

Проте у вівторок у промові на Світовому конгресі сіоністів у Єрусалимі пан Нетаньяху розповів дещо іншу історію.

“У той час Гітлер не хотів знищувати євреїв – він хотів просто вигнати їх”, – заявив ізраїльський прем’єр.

“І тоді Хадж Амін аль-Хуссейн приїхав до Гітлера і сказав: “Якщо ти їх виженеш, вони всі будуть тут”.

“То що мені робити з ними?” – запитав Гітлер. І той відповів: “Спалити їх”.

Водночас професор Діна Порат, головний історик меморіалу Яд Вашем, заявила, що висловлювання пана Нетаньяху не відповідають фактам.

“Не можна казати, що це саме муфтій подав ідею Гітлерові вбивати чи спалювати євреїв”, – заявила вона газеті Yedioth Ahronoth.

“Це не правда. Їхня зустріч відбулася після низки подій, які призвели до цього”.

Лідер опозиції Іцхак Герцог заявив, що висловлювання прем’єра будуть використані тими, хто заперечує Голокост.

“Це є небезпечне історичне викривлення і я вимагаю, аби Нетаньяху негайно виправився, оскільки це применшує Голокост, нацизм, і роль Гітлера у жахливій людській трагедії”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Генеральний секретар Організації з визволення Палестини Саєб Ерекат заявив про “сумний день в історії, коли очільник ізраїльського уряду ненавидить свого сусіда настільки, що готовий виправдати найвідомішого воєнного злочинця, Адольфа Гітлера, за вбивство шести мільйонів євреїв”.

Хаджа Аміна аль-Хуссейна також звинувачували у воєнних злочинах, але він так і не з’явився на Нюрнбергському трибуналі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *