ЗМІ: Путін хоче відновити відносини зі США?

ЗМІ: Путін хоче відновити відносини зі США?

  • 23 жовтня 2015


EPA

Лідери Росії та США зустрілись під час Генеральної Асамблеї ООН наприкінці вересня

Іноземна преса обговорює виступ президента Росі на форумі “Валдай” у Сочі, перспективи позовів України проти Росії у міжнародних судах і плани Європейського центрального банку зі зниження відсоткової ставки.

Співпраця щодо Сирії

Президент Росії Володимир Путін,

виступаючи на форумі “Валдай” у Сочі, зробив, певно, найбільшу свою заявку щодо необхідності посилити співпрацю між США та Росією, аби врегулювати конфлікт у Сирії, пише New York Times.

За словами аналітиків, російський лідер, здається, пішов ва-банк.

epa

Володимир Путін на форумі в Сочі закликав захід до співпраці у Сирії

“Багато хто вважає, що переводячи тему від конфлікту в Україні і зображаючи миротворця в Сирії, він намагається досягти зняття західних санкцій, які впровадили через Україну, на фоні того, як низькі ціни на нафту завдають збитків російській економіці”, – пише видання.

Проте Володимир Путін не втримався і від критики США, звинувативши країну в прагненні до світової гегемонії. Та попри це, аналітики кажуть, що не пам’ятають, коли президент Росії востаннє так гаряче наполягав на необхідності змінити стосунки з Вашингтоном.

“На мою думку, він хоче принаймні мирного співіснування зі США, сподіваючись на те, що Європейський Союз зніме санкції наступного року”, – цитує газета голову дослідницького центру Eurasia Group Кліфорда Купчана.

Чи матиме успіх стратегія Путіна – побачимо через рік, пише видання.

Москва-Вашингтон: кінець конфронтації?

Володимир Путін сподівається відновити відносини зі США і налаштований достатньо оптимістично щодо цього, пише Independent. Це, зокрема, довів його вчорашній виступ у Сочі.

“Як на людину, котра відправила свої повітряні сили до Сирії три тижні тому, на південно-західному кордоні чиєї країни і досі спостерігається нестійке перемир’я, чия економіка страждає менше від санкції США та ЄС, ніж від різкого зниження цін на нафту… – Путін налаштований помітно оптимістично”, – пише автор статті Кеті Маркс.

Здається, щось змінилося в ході думок російського лідера, пише видання. Тепер він зорієнтований на відновлення стосунків зі США та Європою, хоча і віддає помітний пріоритет Вашингтону.

Перспективи судів проти Росії

Позови України до міжнародних судів проти Росії навряд чи розглянуть найближчим часом, пише “Независимая газета“.

Напередодні, президент Порошенко анонсував звернення до міжнародного суду з позовом проти Росії щодо нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря у Криму. І це не єдиний позов Києва проти Москви. Проте експерти сумніваються щодо того, що їх розглянуть в найближчому майбутньому.

Getty

Україна судиться із Росією через анексований Крим

“Як виявилось, міжнародна судова система не пристосована до розгляду питань, які пов’язані з гібридними війнами. З ким Україні судитися – з Росією? Але як це зробити, якщо Росія не визнає ані незаконності анексії Криму, ані своєї участі в дестабілізації на Донбасі, ані ролі своїх військових у цих подіях”, – цитує видання голову Міжнародного інституту демократій Сергія Тарана.

За його словами, на швидкий результат можна розраховувати лише за рахунок дипломатичних зусиль.

На думку експерта, заява Петра Порошенка є сигналом того, що у Києві про Крим не забули. Там кажуть, що Україна буде і далі переслідувати дві цілі: повернути території, які країна вважає тимчасово окупованими, та отримати компенсації за збитки.

ЄЦБ знизить ставку

Європейський центральний банк (далі ЄЦБ. – Ред.) заявив про готовність розширити програму кількісного пом’якшення (купівлю облігацій – Ред.) у грудні 2015 року та знизити відсоткову ставку, пише Financial Times.

За словами голови ЄЦБ Маріо Драгі, такі дії необхідні, аби відновити зростання європейської економіки.

Останній час курс євро щодо долара знизився, що, можливо, теж вплинуло на рішення голови ЄЦБ.

Експерти застерігають, що такі дії можуть призвести до послаблення євро.

Getty

Наразі ключова ставка рефінансування ЄЦБ складає 0,05 відсотка, що є найнижчим показником за всю історію існування Європейського союзу. Тепер у головному банку ЄС серйозно задумалися над її подальшим зниженням до негативного рівня.

“Ми вже бачили відповідний досвід інших центральних банків і тепер ми розглядаємо таку можливість”, – цитує видання пана Драгі.

За словами експертів, такі дії, насамперед, послаблять монетарні умови, а от послаблення монетарної політики відбуватиметься поступово.

Підготувала Тетяна Кирилюк, Служба моніторингу ВВС

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *